[miercuri, 22 septembrie] Odihnească-se în pace

 

 

De secole îndelungate, creștinii așteaptă întoarcerea lui Hristos. Într-adevăr, ea este apogeul tuturor speranțelor noastre și ale tuturor oamenilor credincioși lui Dumnezeu din întreaga istorie.

 

6. Ce speranță grandioasă se găsește în versetele următoare, nu doar pentru poporul din vechime, ci și pentru noi, astăzi?

 

Evrei 11:13-16

„13 În credinţă au murit toţi aceştia, fără să fi căpătat lucrurile făgăduite, ci doar le-au văzut şi le-au urat de bine de departe, mărturisind că sunt străini şi călători pe pământ. 14 Cei ce vorbesc în felul acesta arată desluşit că sunt în căutarea unei patrii. 15 Dacă ar fi avut în vedere pe aceea din care ieşiseră, negreşit că ar fi avut vreme să se întoarcă în ea. 16 Dar doreau o patrie mai bună, adică o patrie cerească. De aceea, lui Dumnezeu nu-I este ruşine să Se numească Dumnezeul lor, căci le-a pregătit o cetate”.

 

În multe privințe, aceste versete nu ar avea niciun sens dacă versiunea obișnuită și cunoscută despre moarte ar fi adevărată. Despre ce vorbește pasajul? Ce este cu acești oameni „care nu au căpătat lucrurile făgăduite”? Ei au murit și se zice că acum sunt în cer cu Isus, bucurându-se de marea lor răsplătire. De exemplu, când Billy Graham a murit, am auzit iarăși și iarăși cum că el este în ceruri cu Isus.

 

Există și o ironie în această perspectivă, deoarece, atunci când cineva moare, auzim deseori urarea: „Odihnească-se în pace!” Dar ce se întâmplă aici? Se odihnesc oamenii aceștia în pace sau sunt sus, în cer, făcând ceea ce este de resupus să facă (de pildă, urmăresc atenți toată agitația care are loc aici, jos)?

 

7. Cum descrie Isus moartea?

 

Ioan 11:11

„După aceste vorbe, le-a zis: „Lazăr, prietenul nostru, doarme, dar Mă duc să-l trezesc din somn””.

 

De fapt, ideea de odihnire „în pace” reprezintă adevărul despre ce se întâmplă la moarte, nu-i așa? Într-adevăr, cei morți sunt la odihnă. „Pentru credincioși, moartea este ceva de mică însemnătate. Hristos vorbește despre ea ca și cum ar fi o clipă. «Dacă păzește cineva cuvântul Meu, în veac nu va gusta moartea.» Pentru creștini, moartea nu este decât un somn, o clipă de tăcere și de întuneric. Viața este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu și, «când Se va arăta Hristos, viața voastră, atunci vă veți arăta și voi împreună cu El în slavă». (Ioan 8:51,52; Coloseni 3:4)” – Ellen G. White, „Hristos, Lumina lumii”/„Viața lui Iisus”, p. 787

 

Isus compară starea omului dintre momentul morții și dimineața învierii cu un somn în care nu este conștient (Ioan 11:11,14), dar El mai subliniază că, atât cei mântuiți, cât și cei pierduți își vor lua răsplata abia după înviere (Ioan 5:28,29). El scoate în evidență nevoia de a fi pregătiți pentru moarte, oricând ar veni.

 

Ce mângâiere derivă din cunoașterea faptului că cei iubiți care au murit sunt, într-adevăr, la odihnă?

 

 

Post-ul [miercuri, 22 septembrie] Odihnească-se în pace apare prima dată în Studiu Biblic.