[duminică, 14 martie] „Un zid de despărțire”





 

 

În Isaia 58, oamenii L-au întrebat pe Dumnezeu: „La ce ne folosește să postim […] dacă Tu nu vezi? La ce să ne chinuim sufletul, dacă tu nu ții seama de lucrul acesta?” Iar în Isaia 59:1 apare altă întrebare, ceva de genul: „De ce să chemăm mâna Domnului în ajutor ca să ne mântuiască, când El nu ne mântuiește? De ce să strigăm la El, când El nu ne ascultă?” Isaia răspunde că Dumnezeu poate să mântuiască și să audă. Totuși, faptul că este împiedicat să facă aceste lucruri este cu totul o altă problemă.

 

1. Care este mesajul din versetul de mai jos care explică afirmația din Isaia 59:1?

 

Isaia 59:2

„…ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund Faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte!”

 

Dumnezeu alege să-l „ignore” pe poporul Lui nu pentru că aceasta este dorința Lui, ci pentru că nelegiuirile lor pun un zid de despărțire între ei și El. Aici este una dintre cele mai clare afirmații din Biblie despre efectele păcatului asupra relației dintre om și Dumnezeu. Isaia dedică restul capitolului 59 dezvoltării acestei idei, care se vede de-a lungul întregii istorii umane: păcatul poate să distrugă relația noastră cu Domnul și, deci, să ducă la pierirea noastră veșnică, nu pentru că păcatul Îl îndepărtează pe Dumnezeu de noi, ci pentru că păcatul ne îndepărtează pe noi de El.

 

2. Cum ne arată exemplul următor principiul din paragraful de mai sus?

 

Geneza 3:8

„Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu, care umbla prin grădină în răcoarea zilei, şi omul şi nevasta lui s-au ascuns de Faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină”.

 

Păcatul este în primul rând o lepădare a lui Dumnezeu, o îndepărtare de El. De fapt, el ia amploare de la sine; păcatul înseamnă îndepărtare de Dumnezeu, dar, după ce a păcătuit, cel vinovat caută să se îndepărteze și mai mult de Domnul. Păcatul ne desparte de Dumnezeu nu pentru că Dumnezeu nu caută să ajungă la păcătos (de fapt, întreaga Biblie aproape că este doar un raport despre încercarea lui Dumnezeu de a ajunge să-i salveze pe păcătoși), ci pentru că păcatul ne determină să-L respingem. Iată de ce nu trebuie să îngăduim niciun păcat în viața noastră.

 

Cum ai experimentat realitatea că păcatul aduce despărțire de Dumnezeu? Care crezi că este singura soluție la problema aceasta?

 

 

Post-ul [duminică, 14 martie] „Un zid de despărțire” apare prima dată în Studiu Biblic.