Pofta după bogăţii

 

Ai vrea să ai o retribuţie de 140.000 de dolari pe săptămână? Adică 14 dolari pe minut. W. R. Hearst senior avea aceşti bani. Era cel mai bogat proprietar de ziar din lume. Tatăl său fusese proprietarul unei mine şi, la moartea sa, la 29 aprilie 1863, fiul a moştenit peste şaisprezece milioane de dolari. Şaizeci de ani a muncit din greu ca să înmulţească aceşti bani.

 

Hearst era un mare cheltuitor. A cumpărat un teren de 12 000 ha în California şi a clădit acolo patru castele somptuoase. Terenul se întindea pe o distanţă de nouăzeci de kilometri pe coasta Pacificului. Acolo, şi-a adus cirezi de zebre, bivoli, girafe şi canguri. A colecţionat mii de păsări exotice. În grădina sa zoologică erau până şi tigri şi elefanţi.

 

Hearst a colecţionat nenumărate opere de artă din toată lumea. A cumpărat castele întregi, care au fost demontate şi, apoi, fiecare piatră a fost etichetată, împachetată şi transportată cu vaporul în America, unde construcţia a fost refăcută pe proprietatea lui. A colecţionat atâtea lucruri, de la ceasuri cu cuc până la mumii egiptene, încât a avut nevoie de magazii enorme pentru a le putea păstra, precum şi de douăzeci de angajaţi, pentru a le purta de grijă.

 

Când dorea ceva, domnul Hearst obţinea imediat ce dorea. Odată, a plătit 22.000 de dolari ca să mute un pom, pe care nu voia să-l taie, dar care îi micşora câmpul vizual către ocean. Dar au fost şi lucruri pe care domnul Hearst nu le putea cumpăra, cu toţi banii lui, şi anume fericirea, sănătatea şi viaţa însăşi. Se temea atât de mult de moarte, încât nu-i permitea nimănui să vorbească în prezenţa sa despre moarte. Dacă ar fi putut cumpăra viaţă, plătind-o cu câte un milion de dolari pe an, ar mai trăi şi astăzi. Dar a murit în 1951 şi s-a întors în ţărână, la fel ca oricare alt om.

 

Banii nu sunt totul. Viaţa înseamnă mai mult decât conturi în bancă, iahturi, maşini, avioane sau case frumoase.

 

Îndreaptă-ţi atenţia spre Isus şi slujeşte-I. Numai o relaţie bună cu Dumnezeu poate să-ţi aducă mulţumire şi să te facă să simţi că merită să trăieşti. Numai El îţi poate da acele lucruri care nu se pot cumpăra cu bani. Numai El îţi poate da o viaţă care nu se va sfârşi niciodată. (D. Watts, Aceasta este ziua, p. 123)

 

Dumnezeu doreşte să fim mulţumiţi cu ce avem şi să fim astfel feriţi de lăcomie şi de poftă.


Părerea mea