Vino împreună cu mine într-o scenă imaginară. Eşti acuzat de o crimă pe care nu ai comis-o. Până acum, dovezile prezentate de acuzare au fost neînsemnate. Avocatul care te apără mai are un singur motiv de îngrijorare – tocmai a fost anunţat un martor-surpriză. „Juri să spui adevărul, tot adevărul şi nimic altceva decât adevărul?” „Da”, exclamă martorul cu demnitate, după care se aşază încrezător pe scaunul martorului. Dar acest om, care pretinde că este un martor ocular, prezintă înaintea judecătorului un adevărat şuvoi de minciuni sfruntate, reuşind să convingă juraţii de vinovăţia ta, iar aceştia se văd obligaţi să te condamne.

 

Cum ar fi viaţa dacă nu ar exista nicio lege împotriva mărturiei false? În decursul istoriei, culturile civilizate au considerat sperjurul o crimă gravă. Pedepsele variau de la amenzi sau pierderea drepturilor civile până la tăierea nasului şi a urechilor sau chiar moartea.

 

Marea „lege a dragostei” – Decalogul lui Dumnezeu – stă la originea tuturor legilor împotriva mărturiei false. „Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău” – care a fost scopul lui Dumnezeu în darea acestei porunci? A fost acela de a-i încuraja pe oameni să dea o mărturie adevărată unii despre alţii – de a ne apăra reputaţia şi viaţa. Fără această lege, dreptatea ar fi serios în pericol.

 

Răspunde sincer la întrebările următoare cu N (niciodată), U (uneori) sau T (totdeauna), după caz:

 

__ Să zicem că eşti de serviciu pe clasă toată săptămâna şi trebuie să faci curăţenie la sfârşitul orelor. Într-una dintre zile, în loc să-ţi faci treaba, stai de vorbă cu un prieten un sfert de oră, exact în timpul când ar fi trebuit să faci curat. Vei trece în caietul clasei că ţi-ai făcut serviciul?

__ Venind de la şcoală, ajungi mai târziu acasă, pentru că ai fost undeva unde părinţii nu te lasă să mergi. Le vei spune că ai fost în altă parte?

__ Dacă spui acasă că nu te simţi bine, iar tata, ca să te ajute, îţi rezolvă problemele la matematică, vei spune la şcoală că ţi le-ai făcut singur?

__ Dacă profesorul insistă ca fiecare să lucreze singur, iar cel mai bun prieten al tău îţi cere să-l laşi să copieze de la tine, îl laşi?

__ Dacă ai avea de vândut o bicicletă semicursieră, care are o defecţiune destul de mare, pe care cumpărătorul nu o va putea observa doar uitându-se la ea, îi vei spune despre acea defecţiune?

__ Ţi se întâmplă să exagerezi când povesteşti ceva?

__ Obişnuieşti să spui „minciuni nevinovate”?

__ Când părinţii te întreabă câte ceva, îţi place să le spui numai jumătate de adevăr?


Părerea mea