Ziua mamei

 

Pe 8 mai 1907, în biserica metodistă Andrews din Grafton, statul Virginia de Est, a fost serbată pentru prima dată ziua mamei. Cu acea ocazie, pastorul a folosit pentru predică textul din Ioan 19:27: „Iată mama ta”.

 

Priviţi pentru un moment la mama voastră. Haideţi să o privim ca printr-un diamant, folosind literele acestui cuvânt pentru a spune câte ceva despre caracterul şi frumuseţea ei.

 

D – este pentru dorinţele pe care le are pentru viaţa ta: să fii fericit şi să ai succes. Dar cel mai mult doreşte să-L iubeşti pe Dumnezeu. Când erai mic şi te legăna ca să adormi, te vedea crescând şi lucrând pentru Domnul.

 

I – este pentru îngrijire, pentru toate acele ore petrecute lângă patul tău, ţinându-te de mână. Îngrijirea ei plină de iubire a făcut mai mult decât orice medicament, ajutându-te să fii iar sănătos.

 

A – este pentru apreciere. Când ai făcut ceva bine, mama a fost totdeauna lângă tine, să-şi exprime aprecierea. Îmbrăţişarea ei este mai de valoare decât toate trofeele pe care le-ai putea câştiga, este mai bună decât orice 10 din carnetul de note sau decât orice premiu pe care l-ai putea lua la vreun concurs.

 

M – este pentru melodiile pe care le-ai învăţat pe genunchii mamei. Este pentru textele pe care le-ai învăţat cu ea, pentru Şcoala de Sabat. De multe dintre acele cântări şi texte îţi vei aduce aminte tocmai atunci când vei avea mai mare nevoie de ele.

 

A – este pentru ascultare, pentru ascultarea învăţată cu greu sub mustrarea mamei. Uneori, a trebuit să fii pedepsit, dar acum Îl iubeşti pe Dumnezeu şi asculţi de El, pentru că ea te-a învăţat cum.

 

N – este pentru natură, pentru toate lucrurile frumoase ale creaţiunii lui Dumnezeu, pe care ea te-a învăţat să le vezi. Îţi aduci aminte cum aţi fost împreună la grădina zoologică? Dar de plimbările voastre, de păsărelele pe care ţi le arăta, de stele, de florile din grădină, pe care le admiraţi sau le culegeaţi împreună?

 

T – este pentru ţinută. Toată ziua, mama spală, calcă, repară, coase, pentru ca tu să arăţi cât mai bine.

 

Toate aceste litere la un loc vor da cuvântul DIAMANT. Este o piatră preţioasă, de fapt, cea mai preţioasă. Aşa este mama pentru noi, astăzi şi întotdeauna. Fără îndoială că nu ai lăsat să treacă ziua mamei, aşa ca oricare altă zi. Totuşi cred că ai putea face şi astăzi ceva drăguţ pentru mama. Oricum, să nu te duci diseară la culcare, fără să o săruţi şi să-i spui cât de mult o iubeşti. (D. Watts, Aceasta este ziua, p. 134) „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.” (Exodul 20:12)


Părerea mea