[Luni] 24 Decembrie

Textul-cheie ne spune că „nici măcar o frântură de iotă” nu va dispărea din Lege până când nu se va împlini. În limba originală a Noului Testament, cuvântul „iota” reprezintă, de fapt, a noua literă din alfabetul grecesc şi este echivalentul lui „yod”, adică cea mai mică literă din alfabetul ebraic. Se pare că Isus a vrut să spună că şi cea mai mică literă din Lege este importantă şi, astfel, cu cât mai mult este Sabatul. Nu uita să memorezi textul-cheie.

Text-cheie

„Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu vor trece cerul şi pământul, nici măcar o iotă sau o parte a vreunei litere nu va fi înlăturată din Lege, înainte să se întâmple toate lucrurile.” (Matei 5:18)

Citeşte Matei 12:10-12,

10 Şi iată că în sinagogă era un om care avea o mână uscată. Ei, ca să-L poată acuza, L-au întrebat:

– Este voie a vindeca în ziua de Sabat? 11 Isus le-a răspuns:

– Cine este omul acela dintre voi care, dacă are o oaie şi-i cade într-o groapă în ziua de Sabat, să n-o apuce şi să n-o scoată afară? 12 Cu cât mai important deci este un om decât o oaie! Aşadar, este voie a face bine în ziua de Sabat!

Marcu 3:1-6

A intrat din nou în sinagogă, şi acolo era un om care avea o mână uscată. 2 Ei Îl urmăreau pe Isus să vadă dacă-l va vindeca în ziua de Sabat, ca să-L poată astfel acuza.[a] 3 Isus i-a zis omului care avea mâna uscată: „Ridică-te şi stai în mijloc!“ 4 Apoi le-a zis lor: „Este voie în ziua de Sabat să faci bine sau să faci rău, să salvezi o viaţă sau să omori?“ Ei însă tăceau. 5 Şi-a rotit privirea peste ei cu mânie şi apoi, mâhnit de împietrirea inimii lor, i-a zis omului: „Întinde-ţi mâna!“ El a întins-o şi mâna lui a fost vindecată. 6 Atunci fariseii au ieşit afară şi au ţinut imediat sfat cu irodienii[b] împotriva Lui, cum să-L omoare.

Ioan 9:13-16.

13 L-au adus la farisei pe cel ce fusese orb. 14 Ziua în care Isus făcuse noroi şi-i deschisese ochii era o zi de Sabat. 15 Din nou, fariseii l-au întrebat şi ei cum de şi-a căpătat vederea. El le-a răspuns:

– Mi-a pus noroi pe ochi, m-am spălat şi văd!

16 Unii dintre farisei ziceau: „Acesta nu este de la Dumnezeu, pentru că nu ţine Sabatul!“ Alţii însă ziceau: „Cum poate un om păcătos să facă astfel de semne?!“ Aşa că era dezbinare între ei.

Observă că Isus a păzit Sabatul. Avea obiceiul să meargă la sinagogă în ziua de Sabat, aşa cum noi mergem la biserică în Sabat. Dacă ar fi avut de gând să schimbe ziua de închinare, n-ar fi ţinut-o Isus pe cea nouă în timpul vieţii Sale? Ce ne spune Luca 4:16 despre cât de special era Sabatul pentru Isus?

A venit în Nazaret, unde fusese crescut, şi, după obiceiul Său, a intrat în sinagogă în ziua de Sabat şi S-a ridicat să citească. (Luca 4:16)