Minutul pentru misiune mondială!

“Nimeni nu are dreptul sa audă evanghelia a doua oară, când încă sunt oameni care nu au auzit-o niciodată”, spunea Oswald J. Smith.

Vă invit în această ocazie să ne rugăm pentru o populație neatinsă de Evanghelie. Ne vom îndrepta atenția asupra unei țări de care suntem legați din punct de vedere istoric: Turcia.

Populația Zaza- Dimli

Populație: 1.698.000

Creștini: 0,0 %

Religie: Islam

Limba vorbită: Zazaki

Traducerea Bibliei: doar porțiuni.

Materiale creștine: Nu.

Misionari sau pionieri necesari: 34.

Zaza este un popor nomad. Majoritatea oamenilor din Zaza se consideră a fi o parte a poporului kurd și au multe în comun cu kurzii Zaza. Cu toate acestea, oamenii din Zaza își pot găsi rădăcinile la perși și mezi. Limba Zaza este similară limbii armene și aparține familiei lingvistice europene.

Unde pot fi localizați?
Locuiesc în partea de est a Turciei.

Cum este viața lor?
Societatea Zaza este în mod tradițional patriarhală, iar obiceiurile și istoria lor sunt transmise pe cale orală. Populația rămâne în mare parte analfabetă. Ei trăiesc în văi și munți ca nomazi, îngrijesc animalele și se bazează pe produse agricole.

Care sunt convingerile lor?
Religia lor este Islamul sunnit, însă poporul Zaza se consideră a fi musulmani Alevi (o sectă șiită islamică), o credință mistică având rădăcini puternice șamaniste și zoroastriene. Există o relație foarte complicată, chiar sacră între islam și lumea naturală.

Care sunt nevoile lor?
Secularismul face astăzi ca oamenii din Zaza să-și schimbe structura religioasă. Liderii lor spirituali nu mai au putere, iar comunitatea nu poate sluji nevoilor individuale. Zaza are o mulțime de probleme la capitolul căsătorie. Relațiile maritale sunt disfuncționale. Aceasta determină adesea ca oamenii din Zaza să strige la Dumnezeu pentru ajutor. Dumnezeu nu dorește ca această mică grupare etnică să-și piardă speranța. Ei au nevoie să audă mesajul Răscumpărătorului nostru, chiar dacă nu pot citi Biblia și depind de învățarea povestirilor biblice.

 

Obstacole

Este mare nevoie de traducerea Bibliei și a altor materiale creștine pentru ei.

Idei de lucru

Ar fi nevoie de un radio creștin, dar ceea mai mare nevoie a acestui grup este rugăciunea persistentă.

 

Rugăciune

  • Să ne rugăm ca acest grup etnic să trăiască pașnic, să stabilească relații bune cu guvernul și cu alte grupuri etnice.
  • Să ne rugăm pentru cei care îl vor cunoaște pe Dumnezeu dintre ei, să fie creștini veritabili, întemeiați pe Scriptură și crescând în credință.

 

Text  biblic

„Povestiţi printre neamuri slava Lui, printre toate popoarele minunile Lui!” Psalmul‬ ‭96:3‬ ‭

 

* preluat de pe www.joshuaproject.net

Pentru mai multe detalii despre Zaza-Dimli accesează: https://joshuaproject.net/people_groups/11560/tu

 


Părerea mea