[marți, 23 februarie] Nevestele păgâne sunt alungate

 

 

Toți bărbații din Iuda stăteau în ploaia rece, în curtea mare a templului, ascultându-l pe Ezra. El le-a spus că cei care se căsătoriseră cu femei păgâne au contribuit la creșterea vinovăției poporului lor.

 

Le-a spus că trebuie să-și mărturisească păcatul înaintea lui Dumnezeu și să se despartă de soțiile lor păgâne. Au avut exemplul unora (precum Solomon) ale căror soții păgâne i-au îndepărtat de Dumnezeu. Au fost oamenii de acord să facă ceea ce le-a spus Ezra? Ezra 10:10-12

 

Aceștia au recunoscut că au păcătuit foarte mult prin căsătoria cu femei păgâne, dar situația era prea complexă ca să fie rezolvată în ploaia rece a acelei zile. Ei au sugerat ca Ezra și ceilalți lideri să-și ia timp ca să discute cu fiecare bărbat vinovat în parte. Și așa au făcut.

 

Mai întâi, au vorbit cu preoții care se căsătoriseră cu femei păgâne și fiecare dintre ei a promis să se despartă de soția sa. Apoi, fiecare preot și-a mărturisit păcatul, sacrificând un berbec pentru iertarea păcatelor.

 

Acesta este, probabil, modul în care a fost soluționat fiecare caz. Zi de zi, timp de câteva săptămâni, Ezra și alți lideri au discutat cu răbdare cu fiecare bărbat în parte, până când s-a decis în dreptul fiecărui caz. Au fost 113 bărbați. Numele lor sunt enumerate în versetele 18-44.

 

În comparație cu miile de oameni care trăiau în Iuda în perioada aceea, 113 pare un număr foarte mic, dar păcatul este contagios. Acele soții păgâne și-ar fi învățat copiii să se închine acelorași idoli la care se închinau ele, iar ei ar fi putut să-i influențeze și pe alții să facă la fel. Nu e de mirare că Ezra a fost atât de tranșant în privința aceasta.

 

Aplicație: Această relatare despre oamenii lui Dumnezeu care s-au căsătorit cu femei păgâne a fost lăsată în Biblie ca un avertisment pentru oamenii care trăiesc în zilele noastre. Crezi că este în regulă ca un bărbat sau o femeie să se căsătorească cu cineva care nu împărtășește aceleași convingeri religioase? 2 Corinteni 6:14