[luni, 22 februarie] Căsătorii interzise

 

 

Ce fel de vești l-au determinat pe Ezra să-și rupă hainele și să-și smulgă părul din cap și din barbă? Ezra 9:2

 

Liderii i-au spus că unii dintre evrei nu respectaseră porunca lui Dumnezeu de a nu se amesteca cu națiunile păgâne din jurul lor. S-au unit cu ei prin căsătorie și au urmat obiceiurile lor păgâne.

 

Chiar și unii dintre preoți și leviți s-au căsătorit cu femei păgâne, iar unii dintre ei aveau copii. Câțiva dintre conducători și legiuitori păcătuiseră în cel mai îndrăzneț mod.

 

Nu e de mirare că Ezra era atât de supărat! După ani lungi de robie din cauza neascultării, oamenii lui Dumnezeu reveneau la vechile lor obiceiuri și copiau păcatelor păgânilor. Nu exista nicio scuză pentru această neascultare teribilă, iar Ezra nu putea decât să recunoască cât de groaznic era.

 

El s-a plecat în rugăciune, iar mulțimea care venise la templu pentru jertfa de seară s-a adunat în jurul lui ca să-l asculte. Ezra plângea, în timp ce mărturisea păcatele lor. Aceștia au început să realizeze cât de grave erau păcatele lor. Au început să plângă și ei. Rugăciunea lui Ezra ne face și pe noi să plângem împreună cu ei. Citește-o în versetele 6-15!

 

Apoi, unul dintre oamenii din mulțime a luat cuvântul. Nu le-a scuzat vinovăția, dar a adăugat: „În ciuda acestui fapt, există speranță în Israel”. El a propus încheierea unui legământ cu Dumnezeu și izgonirea nevestelor și a copiilor păgâni. Ce i-a spus lui Ezra că ar trebui să facă? Ezra 10:2-4

 

Ezra a făcut așa cum i s-a sugerat. A trimis un mesaj în Iuda, spunând că toți bărbații trebuie să se adune la Ierusalim peste trei zile. O pedeapsă severă urma să fie aplicată oricui nu venea.

 

În cea de-a treia zi, toți bărbații erau adunați în piața deschisă a templului. Era începutul lui decembrie și o ploaie torențială cădea peste mulțimea tremurândă. Ezra s-a ridicat să vorbească.

 

Aplicație: Obișnuiești să adopți obiceiurile oamenilor care nu-L iubesc pe Dumnezeu?