[miercuri, 24 februarie] Planul lui Neemia
În îndepărtata Susa, una dintre capitalele Imperiului Persan, se afla un alt om al lui Dumnezeu ale cărui talente erau necesare la Ierusalim. Numele lui era Neemia și era apreciat și considerat un om de încredere de către regele Artaxerxe.
Neemia era foarte tulburat. I se spusese că oamenii din Ierusalim sunt în mari necazuri din cauza abuzului dușmanilor lor. Zidul orașului avea părți sparte, iar porțile erau arse, așa că oamenii nu se simțeau în siguranță. Pericolul unui atac inamic era continuu.
Dușmanii le întrerupeau serviciile de la templu și făceau tot posibilul pentru a-i împiedica să reconstruiască. Cu aproximativ 90 de ani înainte, îngerul Gabriel îi spusese lui Daniel că zidul Ierusalimului va fi reconstruit „în vremuri de strâmtorare” (Daniel 9:25). Și așa se întâmpla acum. Era foarte descurajant pentru constructori.
Când Neemia a auzit această veste tristă, s-a așezat jos și a plâns. Apoi, după ce a postit și s-a rugat, Dumnezeu a pus în el gândul că trebuie să meargă să-i ajute. Dar cum ar fi putut să-i ajute el? El era paharnicul regelui, adică trebuia să se asigure întotdeauna că mâncarea și
băutura regelui nu sunt otrăvite. Ce a făcut Neemia în privința problemei lui? Neemia 1:4-11
Nimeni nu trebuia să arate tristețe în prezența regelui. Deși Neemia era foarte trist în legătură cu ceea ce se întâmpla la Ierusalim, în fața regelui, el părea mereu binedispus. Într-o zi, regele a observat care erau trăirile sale și l-a întrebat despre ele.
Neemia s-a emoționat, dar a spus adevărul, iar regele a fost empatic. „Ce vrei?” l-a întrebat el. Rugându-se imediat în mintea lui, Neemia i-a răspuns. Neemia 2:4-5
Până la sfârșitul conversației lor, regele i-a acordat lui Neemia permisiunea de a pleca și a fost de acord să îi dea tot ce cerea.
Când Neemia a ajuns la Ierusalim, Sanbalat și Tobia, doi dintre vechii dușmani ai lui Iuda, erau foarte supărați. Dar regele trimisese soldați cu Neemia, așa că aceștia nu îndrăzneau să-l atace.
Aplicație: Nu te bucuri că ne putem ruga lui Dumnezeu oricând, în mintea noastră, și Îi putem cere ajutor, așa cum a făcut Neemia?