Vești misionare – 5 mai 2018

 

Invitată la televiziunea cehă

 

Irena Metzova nu ştie din ce motiv nu a putut să se îmbarce în avionul care s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic. Dar faptul că viaţa i-a fost cruţată i-a dat ocazia să vorbească despre Sabat la televiziunea naţională.

După ce a lucrat pe timpul verii ca bucătar voluntar pentru un grup de studenţi evanghelişti cu literatura, din care făcea parte şi băiatul ei, trebuia să se întoarcă cu avionul de la New York în patria ei natală, Republica Cehă. În ziua aceea însă, Compania Aeriană KLM a suspendat cursele din cauza unei greve a salariaţilor şi i-a oferit un loc într-un avion al Companiei Swissair. Irena anunţat-o pe sora ei de schimbarea planului, iar ea i-a promis să o aştepte la aeroportul din Praga a doua zi.

Dimineaţă, sora ei a auzit la ştiri că un avion DC-10, aparţinând Companiei Swissair se prăbuşise la circa două ore după decolarea de pe Aeroportul „John F. Kennedy”, din New York. Era chiar avionul în care se afla Irena!

L-a sunat plângând pe cumnatul ei. „Mi-am pierdut sora! Ţi-ai pierdut soţia!” l-a anunţat ea.

N-aveau de unde să ştie că Irena nu se afla, de fapt, în avion. Ce se întâmplase? Când s-a prezentat la ghişeul Swissair ca să se înregistreze pentru cursa 111, a intervenit o nouă schimbare.

„Doamnă Metzova, observ că sunteţi din Cehia”, i-a spus operatorul.

„Am putea să vă oferim o rezervare pentru un zbor direct cu destinaţia Cehia, cu un avion al Companiei Aeriene Cehe. Aţi fi interesată?”

Irena a fost încântată de ideea de a nu mai face escală în Geneva şi operatorul i-a dat un alt bilet.

„Aveţi la dispoziţie cincisprezece minute ca să prindeţi avionul. Duceţi-vă repede! a îndemnat-o el.

La ora 10:30 seara, pe 2 septembrie 1998, avionul Companiei Swissair s-a prăbuşit în largul coastei canadiene, având la bord două sute douăzeci şi nouă de persoane, printre care şi un student adventist de ziua a şaptea care urma să studieze un an în Franţa. Cauza tragediei a fost izbucnirea unui incendiu. În timp ce lumea îşi plângea victimele, sora Irenei a aflat despre schimbarea itinerariului.

Irena, acum în vârstă de șaizeci și opt de ani, nu a găsit o explicaţie pentru cele întâmplate. Dar, la câţiva ani după tragedie, a avut ocazia de a vorbi despre credinţa ei la televiziunea naţională cehă. În cadrul emisiunii „Rugăciuni ascultate”, a povestit cum Şi-a arătat Dumnezeu bunătatea în perioada comunistă, în timpul represiunilor din ţara ei. Şi a citit porunca a patra despre Sabat.

„Mulţi oameni au aflat atunci pentru prima oară că sâmbăta este ziua a şaptea de odihnă”, ne povesteşte băiatul ei, Kamil Metz, coordonatorul la nivel internaţional al acţiunii de distribuire a pliantelor GLOW. „În urma difuzării emisiunii, câţiva adventişti ne-au spus că rudele lor i-au sunat uimite, pentru că ei nu știau că scrie în Biblie să păzim sâmbăta”, adaugă el.

Şi toate acestea pentru că Irena, dintr-un motiv neştiut, s-a îmbarcat în alt avion!

Autor: Andrew McChesney, Adventist Mission


Părerea mea