[sâmbătă, 7 mai] Legământul cu Avraam

 

 

Text de memorat: 

 

Geneza 15:2

„Avram a răspuns: „Doamne Dumnezeule, ce-mi vei da? Căci mor fără copii, şi moştenitorul casei mele este Eliezer din Damasc.””

 

Odată cu Geneza 15 am ajuns la momentul crucial când Dumnezeu Își formalizează legământul cu Avraam. Acesta este al doilea legământ, după legământul cu Noe.

 

Asemenea legământului cu Noe, cel încheiat cu Avraam implică și alte națiuni, căci, în ultimă instanță, legământul cu Avraam face parte din legământul cel veșnic, care este făcut cu toată omenirea (Geneza 17:7; Evrei 13:20).

 

Acest episod din viața lui Avraam este plin de frici și de râsete. Lui Avram îi este teamă (Geneza 15:1), precum Sarei (Geneza 18:15) și lui Agar (Geneza 21:17). Avraam râde (Geneza 17:17); Sara (Geneza 18:12) și Ismael râd și ei (Geneza 21:9). Capitolele acestea transmit sensibilitate și căldură umană. Avram este plin de ardoare în ce privește salvarea sodomiților nelegiuiți; este grijuliu față de Sara, Agar și Lot și este ospitalier cu cei trei străini (Geneza 18:6).

 

În acest context, numele lui Avram, care transmite ideea de a fi nobil și onorabil, va fi schimbat în Avraam, care înseamnă „tatăl multor neamuri” (Geneza 17:5). Astfel vedem aici mai multe indicii despre natura universală a ceea ce plănuiește Dumnezeu să facă prin intermediul legământului Său cu Avraam.

 

Studiu la rând

Biblia: Leviticul 18–24
1. Ce sfaturi dă Dumnezeu poporului în legătură cu cel surd și cel orb?
2. Care sunt lucrurile de care spune Dumnezeu că Îi este scârbă?
3. Ce condiție esențială trebuia să îndeplinească cea care urma să fie soția marelui-preot?
4. Ce pedeapsă era prevăzută pentru cel care blestema Numele Domnului?

 

Ellen G. White: „Evanghelizare”, subcapitolul „Cererea pentru a intra în lucrarea pastorală”
5. Ce anume ar trebui să facă tinerii pentru a-și îmbunătăți sănătatea, starea de spirit, memoria și atitudinea?

Post-ul [sâmbătă, 7 mai] Legământul cu Avraam apare prima dată în Studiu Biblic.