[sâmbătă, 25 septembrie] Introducere la cartea Deuteronomul

 

 

Text de memorat:

 

1 Ioan 4:8

„Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste”.

 

Desigur, cartea Deuteronomul nu a apărut într-un vid. Ca orice lucru în viață, Deuteronomul există într-un context; și, tot ca orice lucru în viață, acel context joacă un rol important în înțelegerea ei și a scopului pe care îl are.

 

S-a scurs multă istorie înaintea ei – o istorie care a explicat nu doar circumstanțele cărții în sine, ci și pe acelea ale lumii și ale mediului care i-au generat contextul. După cum ar fi greu să înțelegem scopul și funcția unui ștergător de parbriz în afara contextului unei mașini, tot astfel ar fi greu să înțelegem cartea Deuteronomul, mai ales în lumina subiectului nostru (Deuteronomul și adevărul prezent), în afara contextului în care a luat naștere.

 

Cineva a citit cartea Război și pace, a autorului rus Lev Tolstoi, în doar trei zile – o carte care are aproape o mie cinci sute de pagini. Când a fost întrebat despre ce era cartea, cititorul a răspuns: „Despre Rusia.”

 

Ca să acoperim în studiul unei săptămâni miile de ani de istorie înainte să ajungem la Deuteronomul ar însemna să facem cam același lucru. Dar, dacă ne concentrăm asupra elementelor de bază, putem vedea contextul de care avem nevoie pentru a înțelege cel mai bine această carte, atât de bogată în „adevărul prezent”.

 

 

Studiu la rând:

 

Biblia: 1 Corinteni 10 – 16
1. De ce anume îi îndemna Pavel să fugă pe „preaiubiții” săi frați din Corint?
2. De ce erau „mulți neputincioși și bolnavi” în biserica din Corint?
3. În ce scop râvneau credincioșii să aibă din belșug darurile duhovnicești?
4. Ce frate n-a voit să viziteze biserica din Corint, în ciuda insistențelor lui Pavel?

 

Ellen G. White: Evanghelizare, subcapitolul „Avertizări oportune” 
5. Când este muzica primită de Dumnezeu?

 

 

Post-ul [sâmbătă, 25 septembrie] Introducere la cartea Deuteronomul apare prima dată în Studiu Biblic.