[luni, 17 mai] Reglementările care ne leagă





 

 

„El Și-a vestit legământul Său, pe care v-a poruncit să-l păziți, Cele Zece Porunci, și le-a scris pe două table de piatră” (Deuteronomul 4:13).

 

Oricât de mult am subliniat faptul că legământul este întotdeauna fundamentat pe har, pe favoarea nemeritată acordată de Dumnezeu celor care intră într-o relație mântuitoare cu El, harul nu este o autorizație pentru neascultare. Dimpotrivă, legământul și Legea merg împreună; de fapt, ele sunt inseparabile.

 

2. Conform pasajului din Deuteronomul 4:13, cât de strâns se leagă legământul de Lege? Cum arată el că Legea este fundamentală în cadrul legământului?

 

Când te gândești la ce reprezintă un legământ, îți dai seama că noțiunea de lege ca parte integrantă este logică. Dacă, printre altele, înțelegem legământul ca o relație, atunci în cadrul lui trebuie să fie stabilite niște reguli și niște limite. Cât ar dura o căsătorie, o prietenie sau un parteneriat de afaceri, dacă nu ar exista reguli sau limite, fie ele specificate în mod clar sau subînțelese? De exemplu, soțul decide să-și facă o prietenă, prietenul se gândește să se autoservească din portofelul celuilalt fără să ceară permisiunea sau un partener de afaceri îl invită pe un străin să se alăture afacerii lor fără să ceară părerea celorlalți parteneri. Astfel de acțiuni ar fi o încălcare a regulilor, a legilor și a principiilor. Cât ar dura aceste relații în astfel de circumstanțe lipsite de legi? Din acest motiv, trebuie să existe limite trasate și reguli stabilite. Doar în virtutea lor poate fi păstrată relația.

 

De fapt, diferite expresii precum legea (Psalmii 78:10; 50:16), poruncile (Psalmii 25:10; 103:18) sau Cuvântul Tău (Deuteronomul 33:9) se găsesc în paralel sau într-o strânsă legătură cu termenul „legământ” (dacă nu chiar având același sens). În mod evident, „cuvintele legământului acestuia” (Ieremia 11:3,6,8) sunt cuvintele Legii lui Dumnezeu, ale orânduirilor, mărturiilor și poruncilor Lui.

 

Legământul lui Dumnezeu cu poporul Israel a inclus diferite cerințe care erau de o importanță covârșitoare pentru menținerea relației speciale pe care El căuta să o stabilească și să o mențină cu poporul Lui. Este vreo diferență astăzi?

 

Gândește-te la cineva cu care ai o relație apropiată. Imaginează-ți ce s-ar întâmpla cu relația dacă nu te-ai simți constrâns de niște reguli, norme sau legi și ai crede că ai libertate deplină să faci tot ce vrei. Chiar dacă spui că iubești pe cineva și că doar iubirea hotărăște modul în care te raportezi la celălalt, de ce este totuși nevoie de reguli? Discută în cadrul grupei.

 

 

Post-ul [luni, 17 mai] Reglementările care ne leagă apare prima dată în Studiu Biblic.