[luni, 19 aprilie] ′El Shaddai

 

 

„Când a fost Avram în vârstă de nouăzeci și nouă de ani, Domnul i S-a arătat și i-a zis: «Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic. Umblă înaintea Mea și fii fără prihană” (Geneza 17:1).

 

Domnul i Se arătase de multe ori lui Avraam înainte (Geneza 12:1,7; 13:14; 15:1,7,18). Acum, în textul citat mai sus, Iehova i S-a arătat din nou lui Avram, prezentându-Se ca „Dumnezeul cel Atotputernic” – un nume care este folosit doar în cărțile Geneza și Iov. Numele „Dumnezeul cel Atotputernic” este alcătuit mai întâi din ′El, numele de bază al lui Dumnezeu folosit în rândul semiților. Cu toate că semnificația precisă a lui Shaddai nu este pe deplin sigură, traducerea „Cel Atotputernic” pare să fie cea mai fidelă (compară cu Isaia 13:6 și cu Ioel 1:15).

 

1. De ce ar vrea Domnul, de data aceasta, să scoată în evidență puterea și tăria Lui înaintea lui Avram? Ce spunea Dumnezeu și avea să necesite din partea lui Avram încredere în puterea și în tăria Lui? Citește cu atenție în mod deosebit versetul 6 din pasajul de mai jos, care te ajută să așezi totul într-un context mai larg.

 

Geneza 17:1-6

„Când a fost Avram în vârstă de nouăzeci şi nouă de ani, Domnul i S-a arătat şi i-a zis: „Eu sunt Dumnezeul Cel atotputernic. Umblă înaintea Mea şi fii fără prihană. 2 Voi face un legământ între Mine şi tine şi te voi înmulţi nespus de mult.” 3 Avram s-a aruncat cu faţa la pământ şi Dumnezeu i-a vorbit astfel: 4 „Iată legământul Meu pe care-l fac cu tine: vei fi tatăl multor neamuri. 5 Nu te vei mai numi Avram, ci numele tău va fi Avraam[a], căci te fac tatăl multor neamuri. 6 Te voi înmulţi nespus de mult; voi face din tine neamuri întregi şi din tine vor ieşi împăraţi”.

 

O traducere literală a pasajului din Geneza 17:1-6 ar fi: „Iehova i S-a arătat lui Avram și i-a spus: «Eu sunt ′El-Shaddai; umblă înaintea Mea și fii fără prihană. Voi face un legământ între Mine și tine și te voi înmulți nespus de mult […], vei fi tatăl multor neamuri […], te voi înmulți nespus de mult.»” Același nume apare și în Geneza 28:3, unde Isaac spune că ′El-Shaddai îl va binecuvânta pe Iacov, îl va face să crească și să se înmulțească.

 

O făgăduință asemănătoare a lui ′El-Shaddai se găsește în pasajele din Geneza 35:1, 43:14 și 49:25, care sugerează generozitatea lui Dumnezeu: ′El, Dumnezeul puterii și al autorității, și Shaddai, Dumnezeul bogățiilor inepuizabile, al bogățiilor pe care El este binevoitor să le reverse peste cei care le caută prin credință și ascultare.

 

S-a spus că un trandafir, oricum ar fi numit, ar avea același parfum, ideea fiind că numele nu contează. Și totuși, câtă mângâiere și câtă speranță ai avea dacă numele Domnului ar fi „Dumnezeul cel fragil” sau „Dumnezeul cel slab”? Recitește textul de astăzi. Înlocuiește „Dumnezeul cel Atotputernic” cu cele două nume de mai sus. Ce ar însemna pentru credința ta dacă Domnul ni S-ar prezenta în felul acela? În același timp, cum ne oferă numele ′El- Shaddai mângâiere?

 

 

Post-ul [luni, 19 aprilie] ′El Shaddai apare prima dată în Studiu Biblic.