[luni, 27 iulie] O biserică împuternicită de Duhul Sfânt

Cartea Faptele apostolilor ar putea fi, pe bună dreptate, numită și „Faptele Duhului Sfânt”. Ea este o istorie emoționantă despre mărturie, proclamarea Evangheliei și creșterea bisericii. Este istoria credincioșilor consacrați, umpluți cu Duhul Sfânt, care au avut un impact în lume pentru cauza lui Hristos. Ei au depins în totalitate de Duhul Sfânt pentru a obține acele rezultate extraordinare. Ei ne-au arătat ce poate realiza Duhul Sfânt prin oamenii care sunt cu totul consacrați Lui.

 

2. Ce te impresionează cel mai mult în următoarele pasaje? Ce mesaj transmite Luca, autorul cărții, consemnând o creștere atât de rapidă?

 

Faptele 2:41,42

„41 Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezaţi, şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete. 42 Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni”.

 

Faptele 4:4,31

„4 Însă mulţi din cei ce auziseră cuvântarea au crezut, şi numărul bărbaţilor credincioşi s-a ridicat aproape la cinci mii”.

„31 După ce s-au rugat ei, s-a cutremurat locul unde erau adunaţi; toţi s-au umplut de Duhul Sfânt şi vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală”.

 

Faptele 5:14,42

„14 Numărul celor ce credeau în Domnul, bărbaţi şi femei, se mărea tot mai mult”

„42 Şi în fiecare zi, în Templu şi acasă, nu încetau să înveţe pe oameni şi să vestească Evanghelia lui Isus Hristos”.

 

Faptele 6:7

„Cuvântul lui Dumnezeu se răspândea tot mai mult, numărul ucenicilor se înmulţea mult în Ierusalim şi o mare mulţime de preoţi veneau la credinţă”.

 

Faptele 16:5

„Bisericile se întăreau în credinţă şi sporeau la număr din zi în zi”.

 

Prin cartea Faptele apostolilor, Luca îi face cunoscută fiecărui cititor lucrarea Duhului Sfânt în biserica primară.

 

Luca nu a ezitat să folosească cifre pentru a evidenția lucrarea Duhului Sfânt în primul secol. El număra botezurile. În Faptele 2:41 spune că au fost botezați într-o singură zi și într-un singur loc trei mii de oameni. În Faptele 4:4 el vorbește despre cinci mii de bărbați care au fost botezați, iar în Faptele 5:14, mulțimile vin la Domnul și sunt botezate.

 

Fie că este vorba de mulți oameni sau de unul singur, ca Lidia, ca temnicerul din Filipi, fata roabă demonizată sau famenul etiopian, Luca arată că Duhul Sfânt le-a mișcat inima. Punctul cel mai însemnat este că în spatele acestor cifre mari se află ființe umane – fiecare este un copil al lui Dumnezeu pentru care a murit Isus. Da, ne plac cifrele mari, dar, până la urmă, a da mărturie este deseori un efort personal și individual, o lucrare de la om la om.

 

Pentru a înlesni creșterea rapidă, au fost plantate noi biserici. Biserica primară a crescut atât de rapid, pentru că era înnoită constant prin biserici noi. Ce mesaj important pentru noi astăzi!

 

Obiectivul primordial al bisericii primare a fost misiunea. Cum ne putem asigura că misiunea este și obiectivul nostru principal, ca biserică?