[joi, 18 iunie] Scriptura şi rugăciunea

 

 

5. Ce au făcut apostolii şi membrii bisericii primare când s-au confruntat cu întrebări dificile?

 

Faptele 17:11

”Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea este aşa.”

 

Faptele 8:35

”Atunci, Filip a luat cuvântul, a început de la Scriptura aceasta şi i-a propovăduit pe Isus.”

 

Faptele 15:15,16

”15 Şi cu faptul acesta se potrivesc cuvintele prorocilor, după cum este scris: 16 ‘După aceea, Mă voi întoarce şi voi ridica din nou cortul lui David din prăbuşirea lui, îi voi zidi dărâmăturile şi-l voi înălţa din nou…”

 

Cea mai bună soluție la dificultățile din Biblie se găsește chiar în Biblie. Problemele biblice se rezolvă cel mai bine când le studiem în lumina întregii Scripturi, nu analizând un singur text, izolat de celelalte sau de toată Scriptura. Noi trebuie să folosim Biblia ca să ne ajute să înțelegem Biblia. Un lucru foarte important pe care îl putem face este să învățăm să săpăm după marile adevăruri ale Scripturii.

 

Dacă nu înțelegi un pasaj, încearcă să obții lumină din alte pasaje biblice care vorbesc despre același subiect. Încearcă întotdeauna să găsești afirmații mai clare din Scriptură care să te ajute să înțelegi mai bine acele pasaje care nu sunt atât de clare. De asemenea este foarte important să nu eclipsăm și să întunecăm afirmațiile clare ale Scripturii, punându-­le alături de pasajele greu de înțeles. În loc să lăsăm ca sursele din afara Bibliei, filozofia sau știința, să explice semnificația ei, noi ar trebui să permitem textului Scripturii să își descopere semnificația.

 

S­-a spus că, pe genunchi, literalmente vedem dificultățile dintr-­o perspectivă nouă, deoarece, în rugăciune, noi arătăm că avem nevoie de ajutor divin pentru interpretarea și înțelegerea Scripturii. Prin rugăciune noi căutăm iluminarea minții prin același Duh Sfânt care i-­a inspirat pe autorii Bibliei.

 

În rugăciune, motivele noastre sunt prezentate deschis și Îi putem spune lui Dumnezeu de ce dorim să înțelegem ce citim, Îi cerem să ne deschidă ochii la Cuvântul Său și să ne dea un duh dornic să urmeze și să pună în practică adevărul. (Acest lucru este esențial!) Când ne călăuzește prin Duhul Său ca răspuns la rugăciuni, Dumnezeu nu contrazice ce a descoperit în Biblie. El va fi în armonie cu Biblia și va confirma și va construi pe ceea ce i-­a inspirat pe scriitorii biblici să ne transmită.

 

Cum ne ajută rugăciunea să avem dispoziția necesară pentru a înțelege mai bine și a ne supune Cuvântului lui Dumnezeu?