[miercuri, 20 mai] Creaţiunea şi căsătoria

 

 

Ultimul deceniu a fost martorul unor schimbări majore în modul în care societatea și guvernele definesc căsătoria. Multe țări din lume au aprobat căsătoriile între persoane de același sex, schimbând legile anterioare care protejau structura familiei formată dintr­-un bărbat și o femeie. Această schimbare este fără precedent din mai multe privințe și ridică noi întrebări cu privire la instituția căsătoriei, la relația dintre biserică și stat și la sfințenia căsătoriei și a familiei așa cum este definită în Scriptură.

 

5. Ce ne spun următoarele texte despre idealul lui Dumnezeu pentru căsătorie?

 

Geneza 1:26-28

”26 Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” 27 Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. 28 Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.””

 

Geneza 2:18,21-24

”18 Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.””

 

21 Atunci, Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc peste om, şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei. 22 Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om. 23 Şi omul a zis: „Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi ‘femeie’, pentru că a fost luată din om.” 24 De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup.”

 

În ziua a șasea Dumnezeu atinge punctul culminant al creațiunii, prin crearea omului. În Geneza 1:26 este folosit pluralul în dreptul lui Dumnezeu pentru prima dată: „Să facem om după chipul Nostru.” Toate persoanele întreitei Dumnezeiri, într­-o relație de iubire reciprocă, acum creează relația de căsătorie între oameni pe pământ, relație instituită de Cer.

 

Scriptura este foarte clară, această relație trebuie să aibă loc între un bărbat și o femeie, care ei înșiși provin dintr­-un tată și o mamă, care sunt bărbat și femeie. Acest concept este făcut și mai clar în îndrumarea dată primilor părinți de pe pământ: „Dumnezeu i­-a binecuvântat și Dumnezeu le­-a zis: «Creșteți, înmulțiți­-vă, umpleți pământul și supuneți-­l»” (Geneza 1:28). În porunca a cincea, copiii trebuie să își cinstească tatăl și mama (Exodul 20:12). Această legătură nu poate fi împlinită în niciun alt context decât în parteneriatul heterosexual.

 

Ce ne învață Isus despre natura și sfințenia căsătoriei? (Matei 19:3-6). În lumina cuvintelor Sale și amintindu-ne de dragostea lui Dumnezeu pentru întreaga omenire și de faptul că noi toți suntem păcătoși, cum ar trebui să adoptăm o poziție fermă, dar credincioasă de partea principiilor biblice în privința căsătoriei?