[sâmbătă, 11 aprilie] Isus, apostolii și Biblia

 

 

Text de memorat:

 

Matei 4:4

”Drept răspuns, Isus i-a zis: „Este scris: ‘Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu’.””

 

Din nefericire, în această eră postmodernă, Biblia a fost reinterpretată în mare măsură din perspectiva unei filozofii care îi pune la îndoială și inspirația, și autoritatea. De fapt, Biblia este privită ca fiind o carte cu idei ale unor oameni care au trăit într-­o cultură destul de primitivă și care nu ar putea înțelege lumea așa cum o înțelegem noi astăzi. În același timp, elementul supranatural a fost fie minimalizat, fie îndepărtat cu totul, transformând Biblia într-­un simplu document care, în loc să prezinte viziunea lui Dumnezeu cu privire la om, a ajuns să prezinte viziunea omului cu privire la Dumnezeu. În consecință, pentru mulți, Biblia a devenit în mare parte irelevantă într-­o eră a gândirii darwiniste și a filozofiei moderne.

 

Totuși, noi respingem total această poziție. Noul Testament ne prezintă o modalitate inspirată de a privi întreaga Scriptură, studiind modul în care Isus și apostolii au înțeles Vechiul Testament, singura Biblie pe care o aveau la acea vreme. Cum s-­au raportat ei la oamenii, locurile și evenimentele descrise? Care a fost gândirea lor și apoi metodele de interpretare? Să îi analizăm pe ei și modul în care au înțeles Scriptura în contrast cu ideile greșite ale oamenilor neinspirați, ale căror ipoteze conduc spre scepticism și îndoială față de Cuvântul lui Dumnezeu.

 

 

Studiu la rând:

 

Biblia, Psalmii 62–68 
1. Ce făcea psalmistul în timpul priveghiurilor nopții?
2. Ce anume – în opinia psalmistului – a pricinuit căderea celor răi?
3. Cum descrie psalmistul modul în care Dumnezeu face grâul să rodească?
4. Care era rolul fetelor în „orchestra” cântăreților, evocată de psalmist?

 

Ellen G. White, ”Evanghelizare”, subcapitolul „Întâmpinarea prejudecăţilor şi a împotrivirii”
5. Care este cea mai bună modalitate de a trata afirmațiile false?