[miercuri, 22 februarie] Mutarea (Geneza 12)

Dumnezeu le ceruse lui Avram şi lui Sarai să părăsească orașul Ur şi să se mute în altă țară, iar ei erau dispuși să facă acest sacrificiu, pentru că hotărâseră să facă tot ce le va cere Domnul să facă. Tatăl său şi familia sa au plecat cu el până la Haran, un loc pe care familia, probabil, l-a denumit aşa în cinstea lui Haran, fratele lui Avram, care murise în Ur. Fiul lui Haran, Lot, s-a mutat şi el cu familia, ca şi Nahor, celălalt frate al lui Avram.

După ce a murit tatăl lui Avram, în Haran, Dumnezeu i-a spus lui Avram să plece în ținutul Canaan. Fratele lui, Nahor, a rămas în Haran cu idolii săi, însă Lot şi familia lui l-au urmat pe Avram şi pe Sarai în Canaan. În acel moment, Avram avea deja 75 de ani, iar Sarai era cu 10 ani mai tânără decât el. Avram şi Sarai le spuseseră celorlalți din Haran despre adevăratul Dumnezeu. Mulți dintre oamenii, care aleseseră să se închine Domnului, i-au urmat. Când au ajuns în noul loc, Dumnezeu i-a spus lui Avram că le va da urmașilor lui tot ținutul Canaan.

Oriunde se oprea în Canaan, Avram construia un altar, iar toate persoanele din tabăra lui se adunau pentru jertfa de dimineața şi de seară. Când se mutau, altarele rămâneau acolo, iar când cananiţii, care învăţaseră despre Dumnezeu de la Avram, vedeau acele altare, aduceau jertfe adevăratului Dumnezeu. Avram ne-a oferit un exemplu minunat de viață de rugăciune.

Într-un an, o foamete s-a abătut asupra Canaanului. El s-a rugat şi apoi a hotărât să se mute în Egiptul din apropiere, unde era destulă mâncare. Dar înainte de a intra în Egipt, Avram şi Sarai s-au pus de acord să spună celorlalți oameni doar o jumătate de adevăr. Geneza 12:13

Avram şi Sarai aveau același tată, dar mame diferite, aşa că ea îi era soră vitregă. Dar un adevăr spus pe jumătate este totuna cu o minciună spusă pe de-a întregul, nu-i aşa? Când Faraon a aflat despre frumusețea lui Sarai, el a luat-o pe aceasta în propria-i casă; însă, înainte de a fi prea târziu, Faraon a aflat adevărul despre ea. Ce a făcut acesta în acel moment? Versetele 18-20

Aplicaţie: I-ar fi protejat Domnul pe Avram şi pe Sarai dacă aceștia ar fi spus întregul adevăr? Este vreodată cinstit să minți, chiar dacă faci acest lucru pentru a încerca să salvezi viața cuiva?