[duminică, 19 februarie] Turnul şi povești despre potop

Oamenii care construiau un turn înalt lângă râul Eufrat construiau şi un oraș. Probabil că turnul era în oraș, iar dacă muncitorii l-ar fi terminat, oamenii de la câmpie l-ar fi putut vedea de la mulți kilometri distanță. Ce mândri ar fi fost de orașul şi de turnul lor! Şi exact aşa dorea şi Satana să fie. El îi inspirase pe oameni să construiască un oraș şi un turn care să îi facă să se simtă mândri. Însă Dumnezeu detestă mândria. Din cauza mândriei celui rău pornise războiul în cer. Satana plănuise ca toți oamenii să devină o mare împărăție, unde să trăiască toți împreună şi să vorbească aceeași limbă. Apoi, cu ajutorul acelei împărății de mândri închinători la idoli, avea să își continue războiul împotriva lui Dumnezeu. Dar planul celui rău a fost distrus când Domnul a încurcat limbile oamenilor. Din cauza încurcăturii ce a urmat, orașul a fost numit Babel. Geneza 11:8,9 Un alt nume pentru orașul lor era Babilon. Ambele cuvinte înseamnă „confuzie”. Sunt două denumiri potrivite pentru locul în care Dumnezeu a încurcat limbile oamenilor. Domnul descrie Babilonul ca pe dușmanul poporului lui Dumnezeu, însă vom învăța mai mult despre asta în lecțiile următoare.

Unii dintre oamenii care s-au mutat departe de Babel au purtat cu ei povești despre potop şi despre arca în care au fost salvați strămoșii lor de la moarte. Urmașii lor încă povestesc aceste întâmplări și astăzi. Acum, avem cunoștință de mai mult de 40 de povești ce sunt spuse în țări diferite şi niciuna nu seamănă cu cealaltă. Povestea cea mai asemănătoare cu istoria biblică ne vorbește despre o arcă mare, cu animale şi hrană în ea, şi despre potopul ce a distrus totul. Se spune că arca s-a oprit pe un munte, că un porumbel şi un corb au fost trimiși să vadă dacă apele s-au retras şi că, după ce oamenii au ieșit din corabie, au adus o jertfă pe un altar. Însă numele diferă de cele din Biblie şi sunt menționați zei falși în locul singurului Dumnezeu adevărat.

Aplicaţie: Cu trecerea timpului, istoriile pe care oamenii le relatează se schimbă. Dar Biblia este adevărată şi putem ști sigur că ceea ce se spune s-a întâmplat întocmai. Ești recunoscător pentru faptul că putem avea încredere în ceea ce spune Biblia, cuvântul lui Dumnezeu? Isaia 40:8