[luni, 16 ianuarie] Ce este păcatul?

Animalele păcătuiesc? Nu. Creierul lor este diferit de al nostru. Ele fac ceea ce fac deoarece Dumnezeu le-a creat cu un simț minunat numit instinct. Noi îmblânzim şi dresăm unele animale, dar acestea nu pot gândi cum gândesc oamenii.

Știm că păcatul a început în cer, dar ce este păcatul? Biblia ne spune că păcatul este neascultarea de Legea lui Dumnezeu. 1 Ioan 3:4 Și totuși, Satana a spus că Legea lui Dumnezeu nu era necesară. Era adevărat? Oare Dumnezeul nostru iubitor ar fi dat legi doar pentru a ne demonstra că El este Șeful cel tare al universului? Nu.

Iată o scurtă parabolă: mama îți dă o bancnotă de zece lei ca să cumperi un borcan cu unt de arahide de la magazin. La intrarea în magazin este un anunț mare care spune că oricine va fi prins furând va fi arestat, însă tu nici măcar nu te gândești la ce scrie acolo. Iei untul de arahide și, în timp ce te îndrepți spre casa de marcat, treci pe lângă rafturile cu bomboane şi gumă de mestecat. Odată ajuns la casă, îi înmânezi vânzătorului cei zece lei, numai că, în timp ce numeri restul, observi că ți-a înapoiat prea mult. Atunci îi restitui vânzătorului surplusul de bani, fapt pentru care acesta îţi mulţumeşte, iar tu te îndrepţi spre casă. Întrucât ești o persoană corectă, nu te-ai gândit să iei untul de arahide fără să-l plăteşti și nici să furi bomboane sau gumă. Ai ascultat de la sine de porunca Domnului care spune „să nu furi”.

Situația aceasta seamănă puțin cu ce era în cer înainte de apariţia păcatului. Așa cum nu a fost necesar să te gândești că trebuie să asculţi de acel anunţ referitor la furtul din magazin, în același fel și îngeri ascultau de Legea lui Dumnezeu de la sine, făcând exact ceea ce, în mod natural, se bucurau să facă.

Aşa a fost şi Lucifer până când a devenit mândru de frumuseţea şi de înțelepciunea sa. Ezechiel 28:17 Din cauza îngâmfării sale, el a devenit gelos pe Dumnezeu Fiul şi a vrut să Îi ia locul. A zis că va fi ca Dumnezeu. Isaia 14:14 Asta înseamnă să încalci prima şi ultima poruncă din cele zece, iar acest lucru este păcat.

Aplicație: Poate o persoană să fie și mândră, şi altruistă, în același timp? Sau poate cineva să fie atât mândru, cât și asemănător Dumnezeu? De ce nu?