[marți, 29 noiembrie] Lucrarea din Sud

Timp de mulți ani, Ellen White s-a rugat cu stăruință pentru Edson, talentatul ei fiu mai mare. Era îngrijorată pentru că era atât de ocupat să încerce să facă bani, încât nu-și făcea timp să studieze Biblia sau să se roage. Cât de mult își dorea ca el să Îl lase pe Dumnezeu să aibă controlul deplin asupra vieții lui! Dumnezeu a auzit și a răspuns la rugăciunile lui Ellen White. O scrisoare de la ea și convertirea unui prieten foarte nonconformist l-au afectat atât de mult, încât la vârsta de 44 de ani și-a rededicat complet inima lui Dumnezeu și a decis să lucreze pentru El.

După ce Edson White s-a reconvertit, a vizitat sediul bisericii din Battle Creek. În timp ce se afla acolo, a găsit un articol scris de mama sa, care făcea apel la misionari pentru a lucra în sud. A citit articolul cu un interes crescând și a recunoscut că Dumnezeu îl chema să îi ajute pe foștii sclavi, care trăiau acum în sărăcie. Dându-și seama că acești bărbați și femei erau, de asemenea, copiii lui Dumnezeu, a decis să răspundă chemării.

Edson White și un prieten au construit o ambarcațiune numită Morning Star. Aceasta conținea o presă tipografică, o cameră obscură pentru fotografii, o capelă și camere pentru el și pentru ajutoarele sale. A tipărit broșuri și cărți și, pentru a reține atenția celor care nu știau să citească, a făcut diapozitive cu imagini. În scurt timp, a început o clasă pentru a-i învăța pe oameni cum să citească și să înțeleagă Biblia. De asemenea, i-a învățat cum să fie sănătoși.

Unii oameni albi din sud s-au opus acestei activități. Când l-au văzut pe Edson White ajutându-i pe negri, s-au înfuriat și chiar i-au trimis amenințări cu moartea. Dar el și-a continuat misiunea și, în câțiva ani, a înființat cincizeci de școli în diferite locuri. Mulți oameni au fost ajutați de lucrarea sa, iar unii au devenit lucrători și profesori, făcând astfel să avanseze lucrarea lui Dumnezeu în multe locuri.

Aplicație: Ce promisiune este dată celor care îi ajută pe alții în nevoie? Isaia 58:6-11