[luni, 24 octombrie] Doar câțiva credincioși

În octombrie 1844, aproximativ 100 000 de persoane din Statele Unite așteptau venirea lui Isus. Când a trecut perioada așteptată, iar El nu a venit, au fost surprinși și dezamăgiți. În lunile și anii care au urmat, mulți au renunțat la credința lor. Dar au existat câțiva – poate doar 100 – care încă mai credeau că Isus îi condusese și că începuse o lucrare importantă pe 22 octombrie 1844. Acești puțini oameni au continuat să studieze cu seriozitate Biblia și să asculte noul adevăr, pe măsură ce Dumnezeu li-l dezvăluia.

Dar Isus nu i-a uitat în această perioadă descurajantă. De fapt, apostolul Ioan profetizase despre ei în Apocalipsa 12:17 Ei sunt numiți „rămășița”, ceea ce înseamnă „ceea ce a rămas dintr-un tot, după ce a dispărut cea mai mare parte”. Din acești puțini oameni care au rămas, Dumnezeu ridicat o mișcare care, în cele din urmă, avea să ducă Evanghelia în întreaga lume.

Care este secretul succesului în lucrarea lui Dumnezeu? Este nevoie de mulți bani, de mulți oameni sau de o mare putere politică? Zaharia 4:6

Ceea ce s-a întâmplat după dezamăgire cu puținii oameni care au continuat să creadă este o poveste uimitoare despre cum Dumnezeu i-a adus împreună pe acești credincioși împrăștiați, slabi și săraci, pentru a forma o armată puternică, una care avea să meargă înainte, spre victorie, până la venirea lui Isus.

Am aflat cum, în această perioadă, diferiți oameni au redescoperit adevăruri uitate. Hiram Edson a văzut adevărul sanctuarului. Joseph Bates a susținut adevărul Sabatului. Și am aflat cum Dumnezeu a chemat-o pe Ellen White să fie un mesager special care să ajute la călăuzirea și încurajarea rămășiței.

Petrecând ore întregi – uneori toată noaptea – în rugăciune și studiu biblic, rămășița, odată dezbinată, a devenit puternic unită în privința „poruncilor lui Dumnezeu și a mărturiei lui Isus Hristos”. Adevărurile pe care le descopereau au influențat fiecare parte a vieții lor. Le-au schimbat modul în care lucrau, mâncau și se îmbrăcau. I-au ghidat în modul în care își foloseau timpul și banii. Numărul credincioșilor a crescut încet. Au fost multe dificultăți pe care au trebuit să le înfrunte și să le depășească. Dar Isus i-a iubit și a fost mereu acolo pentru a-i ajuta.

Aplicație: Atunci când adevărul este popular, mulți par să-l accepte. Dar când adevărul devine nepopular, doar câțiva oameni continuă să creadă în el, iar majoritatea îl abandonează. Ioan 6:66-68 Înveți să rămâi statornic lângă Isus? Numai El singur are „cuvintele vieții veșnice”. Amintește-ți că Isus îți va da curaj să Îi fii mereu loial.