[luni, 3 octombrie] Cerând ajutorul lui Dumnezeu

Deși dezamăgirea teribilă că Isus nu se întorsese îi lăsase pe credincioșii adventiști triști și confuzi, unii au avut totuși încredere în El, iar Dumnezeu le-a trimis ajutor chiar în dimineața următoare.

În acea dimineață, Hiram Edson și câțiva prieteni adventiști s-au întâlnit pentru încurajare, rugăciune și studiu a fost cel care a spus că ei au „plâns și au plâns, până în zorii zilei”. După ce și-au controlat emoțiile, au început să gândească lucrurile. Nu aveau nicio explicație pentru dezamăgirea lor și nu puteau găsi nimic greșit în înțelegerea cu privire la profeții.

Era un lucru pe care îl știau cu siguranță – Dumnezeu îi condusese și îi binecuvântase prin experiența lor de așteptători ai revenirii Sale. Vremurile fuseseră grele înainte, dar El îi ajutase întotdeauna. Așa că au ales să aibă credință și să creadă că Dumnezeu îi va ajuta chiar și în această perioadă de criză.

Mai târziu, în acea dimineață, Edson și un prieten au decis să îi viziteze pe ceilalți adventiști care locuiau în apropiere și să încerce să îi încurajeze. Au trecut printr-un câmp, probabil pentru a nu fi nevoiți să se confrunte cu ceilalți călători de pe drum.

În timp ce mergeau, Edson s-a oprit brusc. Chiar în acel moment, Dumnezeu l-a ajutat să înțeleagă că sanctuarul care urma să fie curățit la sfârșitul celor 2 300 de ani nu era pământul, ci sanctuarul din ceruri. Instantaneu, el a recunoscut că se întâmplase ceva foarte important pe 22 octombrie 1844.

Credincioșii adventiști înțeleseseră corect data profeției, dar înțeleseseră greșit evenimentul real. Evrei 8:1,2; 9:6-12 La acea vreme, Hiram Edson nu înțelegea totul despre sanctuar, dar și-a dat seama în mod clar că Dumnezeu tocmai oferise răspunsul la dezamăgirea lor.

Aplicație: Ai fost vreodată dezamăgit sau confuz? Ce încurajare le oferă Pavel creștinilor care, în timp ce Îl urmează pe Isus, trec prin momente dificile? 2 Corinteni 4:8,9,17