[luni, 19 septembrie] Descoperirea lui Miller

Când William Miller a făcut legătura între cele două profeții ale lui Daniel, și-a dat seama că cele 2 300 de zile profetice (2 300 de ani literali) au început în același timp cu cele 70 de săptămâni. Dar când anume? Daniel 9:25

Acest lucru a fost destul de ușor. Miller a trebuit doar să caute într-o carte bună de istorie pentru a afla că regele Artaxerxe a dat porunca „să reconstruiască și să zidească Ierusalimul” în toamna anului 457 î.Hr. Așadar, acesta a fost începutul. Când s-au încheiat cei 2 300 de ani?

Miller știa despre numărarea inversă a anilor înainte de nașterea lui Isus, așa că a scăzut 457 de ani (partea î.Hr.) din cei 2 300 de ani. Astfel a găsit partea de d.Hr. Ecuația sa arăta astfel:

Trebuie să fi avut un șoc. Sfârșitul celor 2300 de ani era la doar câțiva ani distanță.

Dar Miller nu și-a dat seama că tocmai făcuse o simplă greșeală de aritmetică. Vom afla mai multe despre asta mai târziu. Dar în continuare a făcut o greșeală mai gravă. Miller, împreună cu toți ceilalți din acea vreme, credea că sanctuarul care urma să fie „curățit” la sfârșitul celor 2 300 de ani reprezenta pământul. Ei se așteptau ca pământul să fie curățit prin foc la a doua venire a lui Isus. Asta însemna că Isus urma să revină în doar câțiva ani.

Aceasta părea cu siguranță o veste bună. Dar Miller s-a înșelat. Dacă ar fi studiat tot ce spune Biblia despre sanctuar, ar fi putut înțelege că acesta nu a fost niciodată folosit ca simbol al pământului. Sanctuarul care urma să fie curățit era sanctuarul din ceruri. Dar Dumnezeu a folosit chiar și aceste greșeli ca o modalitate de a-i salva pe oameni.

Aplicație: Pot oamenii buni să greșească uneori? Luca 24:13-27 Poți vedea de ce nu trebuie să acceptăm idei care provin din alte surse decât Biblia? Dar, chiar dacă poporul Său era confuz, Isus nu a renunțat la ei. Dacă acceptau corecția Sa, El avea să îi conducă în continuare.