[duminică, 18 septembrie] Înțelegerea viziunii lui Daniel

În Daniel 12:4, Dumnezeu a spus că în timpul sfârșitului „cunoștința va crește”. Asta însemna că, în timpul sfârșitului, oamenii vor înțelege mai multe despre profețiile lui Daniel. Descoperirea lui William Miller că Daniel 8 și 9 erau legate între ele a condus probabil mai mult decât orice alt lucru la această creștere în cunoaștere.

Cum erau legate? În primul rând, lui Gabriel i se spusese să îl facă pe Daniel să înțeleagă viziunea din Daniel 8. Dar la sfârșitul capitolului, Daniel spune că „nimeni nu a înțeles-o”. Așa că Gabriel s-a întors în capitolul 9 pentru a termina de explicat sensul viziunii. Daniel 9:20-23

O a doua legătură se găsește în următorul verset. Versetul 24 Cuvântul ebraic care este tradus prin „hotărât” este „chathak”. Acesta înseamnă „a tăia”. Ce poate însemna „a tăia”? Dar „a hotărî”, „a determina”? Să presupunem că aveți o placă pe care o tăiați în două bucăți cu un ferăstrău de mână. Locul în care ați tăiat ar determina dimensiunea celor două scânduri pe care le-ați obținut, nu-i așa?

Dar în acest caz, au fost tăiate șaptezeci de săptămâni. Acum, pentru a tăia o bucată de scândură de un metru și jumătate, ar fi trebuit să aveți o scândură mai lungă la început, nu-i așa? Deci, dacă Dumnezeu avea de gând să taie o perioadă de timp, avea nevoie de o perioadă mai lungă din care să o taie. Și nu există o perioadă mai lungă de timp în Daniel 9 – dar există în Daniel 8.

O a treia legătură între cele două capitole se găsește în cele două cuvinte ebraice diferite traduse prin „viziune”. Nu vom intra în detalii, dar Daniel a folosit două cuvinte diferite care arată clar că ceea ce nu a înțeles el a fost doar partea cu cele 2 300 de zile. Nu e de mirare că Gabriel s-a întors și a început prin a vorbi despre timp.

Aplicație: Nu este uimitor faptul că ceva atât de simplu a putut fi „sigilat” atât de mult timp? Câte lucruri sunt încă de învățat din Scripturi? O sută? O mie? Mai multe? Iată de ce nu ar trebui să ne oprim niciodată din a studia Biblia.