[vineri, 16 septembrie] Descoperirea profeției

În timp ce William Miller studia Scripturile, el își amintea în mod constant toate argumentele pe care le folosise împotriva Bibliei când era deist. Și bineînțeles, mulți dintre prietenii săi deiști profitau de fiecare ocazie pe care o găseau pentru a-i aminti de „inconsecvențele și contradicțiile” Scripturii despre care el însuși vorbise adesea în trecut.

Timp de doi ani a studiat continuu. Se concentra întotdeauna asupra unui singur punct: Putea fi înțeleasă Biblia? Spre ușurarea sa (și poate spre surprinderea sa) a descoperit că putea înțelege majoritatea Scripturilor doar citindu-le. Uneori, un pasaj explica un altul care ar fi fost derutant prin el însuși. Acest lucru era valabil mai ales în profeții, unde erau folosite simboluri . Aceste simboluri, bineînțeles, trebuiau interpretate, iar Miller a descoperit că Biblia însăși spunea ce înseamnă acele simboluri.

Dar a mai observat ceva. Chiar dacă profețiile au fost date într-un limbaj simbolic, ele s-au împlinit în mod literal. De exemplu, dacă profeția spunea că Mesia Se va naște în Betleem, exact acolo S-a născut Isus. Dacă profeția spunea că Grecia va fi înlocuită de Roma, exact asta s-a întâmplat.

Pentru Miller, asta însemna că profeția neîmplinită descria evenimente reale care aveau să se întâmple în viitor. Provocarea era să înțelegi simbolurile și apoi să cauți evenimentulnu să inventezi o explicație ciudată pentru a face ca profeția să se potrivească acolo unde vrei tu.

Curând, Miller a început să se gândească la aceeași profeție care atrăgea atât de mult atenția unor oameni precum Lacunza, Irving și Wolff – profeția celor 2 300 de zile din cartea lui Daniel. Dar Miller a văzut ceva ce nu au văzut ceilalți. Capitolul 8 din Daniel nu era de sine stătător. Lui Gabriel i s-a spus să explice viziunea celor 2 300 de zile, dar la sfârșitul capitolului, Daniel spune că nu o înțelege.

În capitolul nouă, Gabriel se întoarce pentru a-și termina treaba. Acest lucru (și alte câteva detalii pe care le vom analiza săptămâna viitoare) arată că cele două capitole sunt legate. Și din moment ce este dat punctul de plecare al profeției celor 70 de săptămâni, Miller știa ceea ce alții doar încercaseră să ghicească punctul de plecare al celor 2 300 de zile.

Aplicație: Citește Daniel 8:16,17,26,27; 9:20-23. Gândește-te cât de mult a făcut Dumnezeu pentru a-i explica viziunea celor 2 300 de zile lui Daniel. Ai încredere că El va face tot ceea ce trebuie pentru a-Și ține promisiunea de a-ți da înțelepciune?