[miercuri, 7 septembrie] Sunt ele cu adevărat semne?

Aceste trei semne ale sfârșitului – cutremurul de la Lisabona, ziua întunecată și stelele căzătoare – sunt repere importante în împlinirea profeției. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Satana ar dori să uităm de ele sau pur și simplu să nu le luăm în serios.

Atacul său preferat în ultimii ani a fost cel al oamenilor care spun: „Dar aceste lucruri nu sunt minuni. Chiar dacă atunci păreau miracole, acum le înțelegem și le explicăm. Nu sunt cu adevărat semne.”

Acesta este un argument complicat, pentru că este parțial adevărat. Cu siguranță, știința a învățat multe de când s-au întâmplat aceste lucruri. În anii 1700, nimeni nu avea nicio idee reală despre cum se produce un cutremur. Acum știm mult mai multe. Dacă ai studiat cutremurele la ora de științe, la școală, probabil că știi mai multe despre ele decât oricine din anii 1700 – dacă ai fost atent(ă).

De asemenea, știm mai multe despre ploile de meteoriți. Acestea provin din particule de praf care s-au desprins din cometele în trecere. Știm chiar și ce cometă a provocat ploaia de meteoriți din 1833. Acum este cunoscută sub numele de cometa Tempel-Tuttle și se învârte în jurul Soarelui o dată la 33 de ani.

Ziua întunecată a fost cu siguranță cel mai misterios dintre cele trei evenimente. Cutremurele și stelele căzătoare nu erau ceva nemaiauzit – Europa nu mai văzuse până atunci un cutremur atât de puternic și nimeni nu mai văzuse atâtea stele căzătoare. Dar ziua întunecată? A fost miraculoasă?

Cu siguranță așa li s-a părut multor oameni la acea vreme – chiar și astronomilor. Dar, în ultimii ani, istoricii și meteorologii au reușit să adune laolaltă relatări din mai multe locuri din New England și Canada. Un lucru pe care l-au aflat a fost că în Canada a existat un incendiu forestier uriaș despre care nimeni din New England nu știa nimic. Au existat rapoarte despre un „miros de fum” în acea zi, care a fost greu de explicat. Acum, cu fumul provenit de la acel incendiu și cu un model neobișnuit de vânturi, ziua întunecată nu mai pare la fel de misterioasă ca altădată.

Dar înseamnă asta că aceste evenimente nu au fost semne? Nu. Înseamnă doar că înțelegem evenimentele mai bine decât o făceam înainte. Dar unii oameni cred că acest lucru îi face atât de deștepți, încât pot uita că Dumnezeu a prezis acele evenimente și le-a folosit pentru a trezi pe poporul Său.

Aplicație: Ce are Dumnezeu de spus despre oamenii care cred că „le știu pe toate”? Proverbele 26:12