[luni, 5 septembrie] Ziua întunecată

După șocul provocat de cutremurul de la Lisabona, probabil că nu au fost mulți cei care s-au gândit imediat la Apocalipsa 6:12,13. S-au gândit doar: „Este sfârșitul lumii”. Dar cutremurul a trecut, iar lumea era încă acolo. Acest lucru i-a făcut pe câțiva oameni, ici și colo, să înceapă să se gândească: „Cum are să fie sfârșitul lumii?”. Asta însemna că trebuiau să studieze Biblia. Unde altundeva puteau găsi ceva de valoare despre sfârșitul lumii?

Apoi a venit următorul mare semn. 19 mai 1780. Ziua de 19 mai este cunoscută ca „Ziua întunecată”. Încă mai poți citi despre ea în enciclopedii.

Peste o mare parte din nord-estul Statelor Unite, părți din Canada și până în largul Atlanticului de Nord, un întuneric ciudat aproape că a șters soarele. În multe locuri era atât de întuneric în mijlocul zilei, încât vacile și găinile s-au culcat pentru noapte. În Connecticut, legislativul statului era în sesiune, dar s-a întunecat atât de tare, încât au renunțat și au plecat acasă. În acea noapte, un întuneric dens a acoperit pământul, iar o lună aproape plină, de un roșu sângeriu, a apărut pe cer.

Încă o dată, mulți au crezut că a venit sfârșitul. Slujbele bisericești neprogramate vorbeau despre toate semnele pe care Isus le făcuse cunoscute și priveau venirea Sa apropiată, iar oamenii și-au amintit de cutremurul de la Lisabona. Acum, versetele din Apocalipsa împreună cu Ioel 2, Matei 24, Marcu 13 și Luca 21 le reveneau tuturor cu putere în minte. Citește Ioel 2:31; Marcu 13:24.

Acestea sunt referințe bune de învățat și de reținut, pentru că ele spun semnele venirii lui Isus.

Aplicație: Ziua întunecată nu a fost un eveniment minor care să fie trecut cu ușurință cu vederea sau uitat repede. Sir William Herschel – care a descoperit planeta Uranus și a realizat cel mai mare telescop din lume în acele zile – a spus următoarele despre ziua întunecată: „Ziua întunecată din America de Nord a fost unul dintre acele fenomene minunate ale naturii despre care se va citi întotdeauna cu interes, dar pe care filosofia nu reușește să le explice.”

În 1868, celebrul poet John Greenleaf Whittier a scris un poem despre ziua întunecată, iar în 1934 a fost realizată o pictură murală de mari dimensiuni, care ilustrează poemul, pentru Tribunalul din Stamford, Connecticut.