[duminică, 4 septembrie] Cutremurul de la Lisabona

Planul de mântuire al lui Dumnezeu – planul Său de a-l salva pe om din păcat și de a arăta că toate acuzațiile lui Satana sunt greșite – a avansat în mod constant. L-am urmărit pe parcursul zilelor Bibliei, al bisericii creștine timpurii, al Evului Mediu întunecat, când Biblia era interzisă, și al Reformei, când adevărul biblic a fost redescoperit. Deși oamenii de pe pământ puteau doar să încerce să înțeleagă tot ceea ce făcea Dumnezeu, El cunoștea totul de la început. Dumnezeu nu a fost niciodată surprins.

Ce spusese Dumnezeu că se va întâmpla la „vremea sfârșitului” care va veni imediat după anii teribili de persecuție catolică a creștinilor? Apocalipsa 6:12,13 Poate că sunteți mai familiarizați cu Matei 24:29 , care vorbește, de asemenea, despre semne în soare, lună și stele, dar nu menționează marele cutremur. Dumnezeu a inclus aceste semne în Scriptură cu secole înainte, astfel încât să le poată folosi pentru a atrage atenția asupra apropierii sfârșitului lumii și a revenirii Sale pe pământ. Și exact asta a făcut.

La 1 noiembrie 1755, primul dintre aceste semne s-a întâmplat. La ora 9:40 dimineața, pământul a început să se cutremure; iar unii au raportat că nu s-a oprit timp de șase minute întregi. Deoarece cutremurul a avut loc în apropierea Portugaliei, cele mai mari distrugeri au avut loc în Lisabona, capitala tării. Între 60 000 și 90 000 de oameni au fost uciși în Lisabona, iar alți 10 000 în apropiere de Maroc. Zguduirea pământului a fost resimțită din Groenlanda până în Africa, iar tsunami-urile – se spune că unele dintre acele valuri aveau o înălțime de 18 metri – au provocat și mai multe pagube în multe orașe de coastă. În unele locuri, pământul s-a despicat până la 4,5 metri, distrugând drumuri și poduri. Focurile de la sobe și cuptoare au incendiat ruinele multor orașe.

Europa nu mai văzuse niciodată așa ceva. La acea vreme, mulți oameni au crezut că venise sfârșitul lumii. Gândește-te la asta! Se întâmplase de Ziua Tuturor Sfinților, o „zi sfântă” în care mulți oameni se aflau la biserică. Toate acestea au făcut o impresie atât de puternică, încât oamenii încă mai scriau și vorbeau despre asta o sută de ani mai târziu.

Aplicație: Cutremurul de la Lisabona nu a fost nici cel mai puternic, nici cel mai mortal cutremur din istorie. Dar a făcut exact ceea ce Dumnezeu avea nevoie să facă. Creștinii din Europa și America de Nord s-au „trezit”. La ce crezi că s-au gândit? Luca 21:25-28