[luni, 29 august] O femeie pe o fiară

Recitește Apocalipsa 17:1,2 și treci la versetele 3-6 . În versetul trei, Ioan o vede pe femeie stând pe o „fiară stacojie” cu „șapte capete și zece coarne”. Îți sună cunoscute aceste numere? Sigur, am văzut deja această fiară în capitolul treisprezece. Este fiara care a primit rana de moarte. Deja devine evident că este vorba despre Biserica Romano-Catolică.

Aflăm în continuare că femeia poartă culorile regalității și ale bogăției, cu bijuterii de lux. Aceste culori, purpura și stacojiul, se întâmplă să fie culorile purtate de papi, cardinali și episcopi.

Versetul cinci o numește pe această femeie „Babilon” și „mama curvelor”. În momentul în care a fost scrisă Apocalipsa, Babilonul literal era deja o grămadă de ruine abandonate, dar numele a devenit un nume de cod pentru Roma, orașul păgân care conducea lumea la acea vreme. 1 Petru 5:13

În versetul șase, Ioan o vede pe această femeie „îmbătată de sângele sfinților”. Așadar, această biserică este una care persecută și ucide poporul loial lui Dumnezeu, ceea ce este exact ceea ce a făcut Roma.

Observă că Ioan spune că „se minuna cu mare uimire”. De ce ar fi trebuit să se mire? Tortura și execuția publică erau ceva obișnuit în Imperiul Roman. Cu siguranță, Ioan cunoștea creștini care fuseseră uciși pentru credința lor. Propriul său frate, Iacov, fusese martirizat.

Exista o diferență între ceea ce Ioan văzuse în viața reală și ceea ce vedea în viziune. În viziunea sa, nu era un guvern păgân care persecuta poporul lui Dumnezeu. Era o biserică – o biserică care pretindea că Îl urmează pe Hristos. Cum se putea așa ceva?

Aplicație: Cum se face că guvernele și biserica („Babilon”) au reușit să se unească? Și de ce au urât ele adevărata biserică a lui Dumnezeu? Ioan 15:18,19