[miercuri, 17 august] Numeroși misionari-1

Începută pe la sfârșitul anilor 1700, lucrarea misiunilor moderne a început și a crescut rapid. Poveștile acestei mari mișcări merită toate povestite, dar noi nu putem decât să trecem rapid peste cele mai importante. William Carey, un cizmar sărac, a simțit că lucrarea Evangheliei se baza pe fiecare creștin. Asta însemna că și pe el. Din fericire, el a avut credința și viziunea necesare pentru a merge înainte, mai degrabă decât să se simtă doar vinovat de acest lucru.

În 1789, a ținut o predică celebră în care a spus: „Așteptați lucruri mari de la Dumnezeu. Încercați lucruri mari pentru Dumnezeu”. Pentru a vedea de unde a luat aceste idei, citește unde Dumnezeu le spune oamenilor Săi să își mărească locuințele sau locurile de întâlnire și să se pregătească pentru ca mai mulți să li se alăture. Isaia 54:2,3

În 1793, Carey și-a dus familia în India, unde a avut diverse slujbe pentru a-și plăti cheltuielile. Pe măsură ce convertiții erau botezați, el și-a dat seama de nevoia de a avea Biblia în limba lor. În mod uimitor, a învățat bengaleza și a tradus Noul Testament până în 1801. Înzestrarea sa pentru limbi străine i-a permis mai târziu să devină profesor universitar, câștigând 15 000 de lire sterline pe an. Cu excepția a 40 de lire sterline cu care își întreținea familia, toți banii au fost investiți în munca misionară.

În timp, a tradus Biblia într-un total de șapte limbi, a înființat patruzeci și cinci de școli și un spital pentru leproși. După patruzeci și unu de ani neîntrerupți de slujire misionară, Carey a murit, dar nu înainte de a-și atinge scopul de a fi „util în punerea bazelor Bisericii lui Hristos în India”.

O poveste similară este cea a lui Robert Moffat. Începând din 1817, el a evitat războaiele și revoltele tribale repetate și a răspândit Evanghelia printre popoarele din Africa de Sud. Au trecut doisprezece ani până când a fost înființată prima biserică. Refuzând să se descurajeze, Moffat a continuat lucrarea acolo până în 1870.

Aplicație: De ce și-ar petrece cineva întreaga viață într-o țară străină? De ce să riști să fii ucis de oamenii pe care îți dorești să-i ajuți? Evrei 13:12-16; 1 Petru 2:21-24