[joi, 18 august] Numeroși misionari-2

În 1812, America a trimis primul ei misionar, Adoniram Judson, în India. Cu doar câțiva ani înainte, el fusese ateu, negând existența lui Dumnezeu. Dar strigătele de disperare de pe patul de moarte ale „prietenului” care îl condusese spre ateism l-au trimis în căutarea a ceva mai bun. Curând l-a găsit pe Isus. După aceea, s-a căsătorit, iar el și soția sa au navigat spre India.

În primul an, Judson și soția sa au fost nevoiți să părăsească India de două ori, iar în cele din urmă, au mers în țara Burma (azi Myanmar). Primirea de acolo nu a fost mai bună, dar în loc să fie dat afară din țară, Judson a fost bătut, purtat în lanțuri prin deșert și a fost întemnițat timp de aproape doi ani.

În timpul celor paisprezece ani de slujire, soția și copiii săi au murit cu toții, dar el nu a vrut să renunțe. Marea sa pasiune a fost să traducă Biblia în birmaneză. Când în sfârșit a reușit, Biblia însăși i-a deschis uși dincolo de cele mai mari speranțe ale sale. O tradiție străveche a tribului Karen din Birmania vorbea despre un „frate alb” pierdut de mult timp, care ar fi adus mesajul mântuirii într-o „Carte de aur”. Ca urmare a acestei providențe, Evanghelia s-a răspândit rapid printre cei din tribul acesta.

La moartea lui Judson, în 1850, existau 7 000 de convertiți; până în anii 1920, erau peste 150 000.

Îi datorăm foarte mult lui Hudson Taylor pentru lucrarea misionară din China și, în special, pentru ideea de lucrare misionară medicală. Deși nu a absolvit un curs medical oficial înainte de a părăsi Anglia, Taylor a învățat cu înțelepciune toate abilitățile medicale pe care le putea dobândi înainte de a pleca la Shanghai, China. Activitatea sa medicală i-a oferit o modalitate valoroasă de a câștiga inimile celor cu care împărtășea Evanghelia.

Decizia sa de a se integra în cultură (purtând haine chinezești) și dependența sa puternică de Dumnezeu pentru a-și satisface toate nevoile au fost o sursă de inspirație pentru mii de misionari de atunci. Și-a început lucrarea în 1854 și – cu excepția unor scurte perioade de timp pentru a-și recăpăta sănătatea și pentru a-și împărtăși viziunea în Anglia și în Statele Unite – a condus lucrarea Misiunii interioare din China până la moartea sa, în 1905.

Aplicație: Cum crezi că a ajuns tribul Karen să aibă acea tradiție despre „fratele alb” și „Cartea de aur”?