[marți, 16 august] George Whitefield

Ce spune Biblia despre funia împletită în trei? Eclesiastul 4:12 Cel de-al treilea braț al mișcării metodiste a fost George Whitefield. Chiar mai mult decât John și Charles Wesley, Whitefield a fost faimos pentru predicile sale. Predicile sale nu erau complicate. Subiectul său era aproape întotdeauna: „Dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3:3), dar nimeni nu se sătura să-l audă predicând. George Whitefield știa să predice!

Ce face ca o predică să fie bună sau rea? 1 Corinteni 2:4

Whitefield vorbea cu claritate și convingere celor bogați și faimoși, dar a început să predice și pe străzi sau câmpuri, pentru că nu putea trece pe lângă nimeni fără să împărtășească Evanghelia. Ca și pentru Wesley, predicarea în aer liber a lui Whitefield a stârnit uneori opoziție. Despre o anume întâlnire pe stradă, el spunea (fericit): „Acolo am fost onorat cu pietre, mizerie, ouă stricate și bucăți de pisici moarte aruncate în mine”.

Printre minerii de cărbune din Bristol, Whitefield a predicat la fel de puternic ca întotdeauna. Cei săraci și needucați din acea vreme duceau o viață mizerabilă de plictiseală și neglijență, întreruptă doar de alcool și răutate. Deși abia dacă erau considerați oameni de către „societatea politicoasă”, ei erau importanți pentru Whitefield. Mii de oameni veneau să îl asculte, iar imaginea fețelor acoperite de cărbune și mânjite de lacrimi este încă asociată cu lucrarea lui Whitefield.

Predicarea lui Whitefield a fost cunoscută atât în Anglia, cât și în America. Nimeni nu se îndoia de sinceritatea sa. David Hume, un sceptic care își bătea joc de Biblie, a fost întrebat dacă el crede în ceea ce predica Whitefield. Acesta a răspuns: „Nu, dar el crede”.

Un prieten apropiat a comentat odată că Whitefield „rareori, dacă nu cumva chiar niciodată, a reușit să termine o predică fără să verse lacrimi”. Dar o femeie bogată din New York a spus: „Domnul Whitefield era atât de vesel, încât m-a tentat să devin creștină”. Asta a fost tot ceea ce Whitefield și-a dorit întotdeauna – ca oamenii să devină creștini. Datorită lucrării sale, mii de oameni au devenit creștini.

Aplicație: Ce face ca un predicator să aibă succes? 2 Corinteni 4:5-7