[luni, 15 august] Charles Wesley

John Wesley nu a lucrat singur, desigur. Fratele său mai mic, Charles, a lucrat cu el îndeaproape. Dar Charles, la fel ca fratele său, a avut de învățat unele lucruri – chiar și după ce a devenit pastor. Charles a navigat pe Simmonds, spre America, împreună cu fratele său John și a fost, de asemenea, impresionat de credința și de pacea moravilor atunci când au trecut prin teribila furtună. După ce s-a întors în Anglia, Charles a acceptat o slujbă de predare a limbii engleze pentru Peter Böhler, un misionar morav care plănuia să meargă în colonia din Georgia. Apoi Charles s-a îmbolnăvit și părea pe punctul de a muri.

Böhler l-a întrebat: „Speri să fii salvat?”. Charles a răspuns: „Da”. „Din ce motiv speri asta?”. „Pentru că am depus cele mai bune eforturi [lucrări] pentru a-L sluji pe Dumnezeu”.

Povestind mai târziu despre asta, Charles Wesley a spus: „[Böhler] a dat din cap și nu a mai spus nimic. L-am considerat foarte lipsit de caritate [neprietenos], spunând în inima mea: Vrea să mă jefuiască de strădaniile mele?” Dar acea scuturare tristă, tăcută și semnificativă a capului i-a spulberat încrederea în „strădaniile” sale. A fost Böhler lipsit de iubire atunci când l-a ajutat pe Wesley să își dea seama că nu putea avea încredere în propriile eforturi? Cum ar trebui să ne comportăm în astfel de situații? Efeseni 4:15

La scurt timp după aceasta, domnul Bray, un alt om din Moravia pe care Charles l-a descris ca fiind un „biet mecanic ignorant, care nu știe nimic în afară de Hristos” – l-a determinat să spere nu în ceea ce putea face el, ci în ceea ce putea face Isus pentru el.

La fel ca John, lui Charles i s-a interzis în curând să mai predice în biserici. Totuși, el a predicat cu mare succes oriunde în altă parte. Deși nu era la fel de cunoscut ca fratele său, predicile sale au adus mii de oameni la Hristos.

Astăzi, Charles Wesley este cel mai bine cunoscut ca autor de imnuri. De-a lungul vieții sale a scris aproape șapte mii de imnuri. Multe dintre ele sunt încă cântate, inclusiv „Auzi îngerii în cor!”, „Ieri, Isus pe lemn muri” și „Spune, tu, străjer trudit!”.

Aplicație: Gândește-te cât de mult bine ar fi rămas nefăcut dacă Charles Wesley ar fi fost prea mândru pentru a învăța de la un „biet mecanic sărac și ignorant”. 1 Corinteni 1:20-27