[vineri, 12 august] Evanghelistul Wesley

Deși era umilitor să recunoască acest lucru, John Wesley știa că moravii aveau o pace și o încredere în Dumnezeu pe care el nu le avea. Faptul că femeile și copiii cântau liniștiți, în timp ce el se temea pentru viața lui, îi arăta prea clar acest lucru.

Totuși, abia după ce a studiat cu un pastor morav trei ani mai târziu, Wesley a găsit același tip de încredere. Când și-a dat seama, în sfârșit, cât de puțin valorau propriile eforturi și realizări, a ajuns să vadă că Isus îl iubea cu adevărat. A văzut că Isus îl ierta și că putea pur și simplu să se încreadă în Isus în fiecare aspect al vieții sale. Din acea zi, John Wesley nu a mai fost același.

La acea vreme, Biserica Angliei era foarte formală și aproape lipsită de viață. Clasele superioare își petreceau cea mai mare parte a timpului câștigând și protejându-și averea. Clasele inferioare erau foarte sărace și aveau puțină educație. Englezii, în general, știau atât de puțin despre Dumnezeu, încât țara era aproape păgână, cu excepția numelui. John Wesley și-a propus să schimbe această situație. Însă, curând i s-a interzis să predice în biserici. Pastorii au considerat că „agită prea mult lucrurile”. Bineînțeles, asta era exact ceea ce voia el să facă.

Neavând nicio biserică în care să predice, Wesley a urmat în cele din urmă sfatul unui prieten și a început pur și simplu să predice – oriunde și oricând. Pe un câmp, într-un hambar, într-o casă particulară sau la un colț de stradă, nu făcea nicio diferență. 1 Corinteni 9:16

În fiecare an, John Wesley călătorea cu calul său aproximativ 7 000 de km, vizitând fiecare oraș și sat pe care îl putea vizita. De obicei, el predica de două sau de trei ori pe zi. În grija sa pentru bunăstarea convertiților săi, aproape din greșeală, a creat Biserica Metodistă. Numele de „metodist” a fost gândit ca o insultă, dar descria cu exactitate modul atent în care Wesley îi încuraja pe creștini să trăiască.

În 1791, după o viață lungă de slujire, Wesley a murit cu pacea minții și a inimii pe care, cu ani în urmă, o admirase atât de mult la moravi. A fost cel mai cunoscut și cel mai iubit om din toată Anglia. Săptămâna viitoare vom studia mai mult despre Wesley și lucrarea sa.

Aplicație: De ce trebuie ca o persoană să fie în pace cu Dumnezeu pentru a fi un bun martor? 1 Ioan 4:18