[joi, 11 august] Furtună pe mare

Cea mai cunoscută poveste a mărturiei creștine a moravilor nu s-a întâmplat în Moravia, în Saxonia sau în vreun ținut îndepărtat. S-a petrecut pe un vas și a venit mai ales din acțiunile femeilor și copiilor.

Pe lângă Caraibe, Africa și Europa, moravii au trimis misionari și în coloniile americane. Prima lor comunitate de acest fel a fost în Georgia. În 1736, în timp ce mai mulți moravi se îndreptau spre colonia din Savannah, Georgia, au dat mărturie pentru Isus. În timp ce traversau Atlanticul, nava Simmonds s-a confruntat cu mai multe furtuni. Una dintre furtuni a fost deosebit de violentă.

Ceea ce a făcut ca aceasta să fie importantă, însă, a fost prezența unui alt pasager care nu era unul dintre moravi. Un tânăr pastor devotat al Bisericii Angliei, pe nume John Wesley, a împărțit călătoria cu ei. Mărturia lor în timpul furtunii a fost cea care a avut un efect foarte puternic asupra lui.

În jurnalul său a scris: „Observasem cu mult timp înainte marea seriozitate a comportamentului [moravilor]. Despre umilința lor dăduseră o dovadă continuă…. În fiecare zi [dăduseră dovadă] de o blândețe pe care nicio rană nu o putea mișca. Dacă erau împinși, loviți sau aruncați la pământ, se ridicau din nou și plecau; dar nu se găsea nicio plângere în gura lor.

Acum era ocazia de a vedea dacă erau eliberați de duhul fricii, precum și de cel al mândriei, al mâniei și al răzbunării. În mijlocul psalmului cu care a început slujba lor, marea s-a dezlănțuit rupând în bucăți vela mare, a acoperit corabia și s-a revărsat între punți, ca și cum marele adânc ne-ar fi înghițit deja. Printre englezi a început un țipăt îngrozitor. Dar moravii au continuat să cânte cu calm. L-am întrebat pe unul dintre ei după aceea: «Nu v-a fost frică?» Mi-a răspuns: «Slavă Domnului, nu.» L-am întrebat: «Dar femeilor și copiilor voștri nu le-a fost frică?» Mi-a răspuns blând: «Nu; femeilor și copiilor noștri nu le este frică să moară».”

Aplicație: De ce i-ar fi frică unui creștin? Sau, mai bine zis, de ce nu ar trebui să se teamă un creștin? Romani 14:8