[miercuri, 10 august]

Leonard Dober a fost însoțit de un prieten mai în vârstă, un tâmplar pe nume David Nitschmann. Deoarece cei doi aveau doar doi ducați (monede) atunci când au pornit pe jos în călătoria lor spre Caraibe, Nitschmann și-a câștigat biletul de urcare pe corabie prin munca sa de tâmplar. Din nou, pe măsură ce s-au instalat în noua lor casă, tâmplarul a fost cel care a plătit facturile. Poți vedea de ce Dumnezeu le spune oamenilor Săi să-și învețe copiii o meserie practică? Faptele apostolilor 18:2,3; 20:34,35; 1 Tesaloniceni 2:9

David Nitschmann a ajutat cu siguranță la plata călătoriei, dar biserica a încredințat această primă lucrare misionară în mâinile tânărului Leonard.

Nitschmann urma să rămână pe insulă doar patru luni. După aceea, Leonard urma să fie pe cont propriu.

Lucrând alături de sclavi pe câmpurile de trestie de zahăr, Leonard a găsit ocazia de a le vorbi despre Isus. Era o muncă grea atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Sclavii aveau puțină încredere în orice om alb, iar proprietarii de sclavi nu aveau niciun interes ca cineva să deranjeze munca sclavilor lor.

Sclavia din Caraibe a fost una dintre cele mai dure din lume. Noii sclavi erau cumpărați pentru atât de puțini bani, încât stăpânii îi munceau adesea până la moarte pe cei pe care îi dețineau, apoi îi înlocuiau pur și simplu. Sclavii rareori trăiau suficient de mult timp pentru a se căsători sau a-și întemeia familii. Nu era un teren promițător pentru niciun fel de evanghelizare.

În ciuda bolii, Leonard și-a continuat lucrarea până când au venit mai mulți misionari de la Herrnhut. Timp de cincizeci de ani, moravii au lucrat în Indiile de Vest fără niciun ajutor din partea vreunui alt grup religios. Ei au înființat biserici în St. Thomas, St. Croix, St. John’s, Jamaica, Antigua, Barbados și St. Kitts. Au avut 13 000 de convertiți, botezați înainte ca un misionar din orice altă biserică să ajungă la fața locului.

Alți moravi au început lucrarea misionară în Groenlanda, Surinam, Africa de Sud, Guineea, Ceylon, Sankt Petersburg, București și Cairo – și toate acestea în decurs de cincisprezece ani.

Aplicație: Putem sacrifica prea mult pentru lucrarea misionară? Ce ai fi dorit să facă alții pentru tine dacă nu ai fi auzit niciodată de Isus? Marcu 12:30,31