[marți, 9 august] Influența lui Huss

Îți amintești că ai studiat despre Jan Huss? Când a fost ars pe rug, în 1415, s-ar fi putut crede că nu avea să iasă nimic din munca sa. În afară de a-l face pe Sigismund să roșească din cauza promisiunii încălcate, ce realizase?

Lucrarea poporului lui Dumnezeu este adesea așa. Dar ce spune Dumnezeu? Isaia 55:11 În regiunile Boemiei și Moraviei, mulți fuseseră binecuvântați de Huss, în parte pentru că acesta le amintise de învățăturile pe care le auziseră de la valdenzi. Timp de mai bine de trei sute de ani, boemii și moravii au îndurat dificultăți și persecuții, dar au continuat cât au putut de bine. Vom relua povestea lor începând cu anul 1722, când un grup de frați moravi au părăsit țara lor natală și au înființat colonia „Herrnhut”, în Saxonia, Germania. Noilor coloniști, care fugeau de persecuția din Moravia, li s-a permis să se stabilească pe terenurile deținute de contele Nicolaus von Zinzendorf.

Zinzendorf era luteran, dar își dorea profund să vadă mai multă viață spirituală în religia oficială a bisericii. În cele din urmă, la fel ca anabaptiștii, a recunoscut că o biserică de stat cu o apartenență forțată nu va fi niciodată puternică din punct de vedere spiritual. Acest lucru l-a determinat să îi primească pe moravi pe pământurile sale, nu ca pe o nouă biserică, ci ca pe o „biserică în biserică” – mai pură.

În urma unei puternice treziri spirituale în 1727, moravii s-au simțit îndemnați spre lucrare misionară. A fost un pas uriaș pentru un grup așa de mic, cu puțini bani și fără proprietăți imobiliare sau case proprii. În cele din urmă, în 1732, după multe rugăciuni, un olar în vârstă de 18 ani, pe nume Leonard Dober, a fost trimis să lucreze pentru convertirea sclavilor de pe insula St. Thomas din Caraibe.

Aplicație: Aceasta a fost prima dată în istoria modernă când o biserică (nu un guvern sau un singur individ) a răspuns chemării lui Isus de a trimite misionari. Cât de multă pregătire a cerut Isus înainte ca cineva să poată deveni un misionar pentru El? Luca 8:27-40