[luni, 1 august] Un masacru teribil

În anul 1572, atât liderii catolicilor, cât și ai hughenoților din Franța deja ignorau în mod clar Biblia. Când Henric de Navarra și mulți dintre liderii hughenoți au mers la Paris (capitala Franței) pentru nunta sa cu o prințesă catolică, s-a produs un dezastru.

Unii istorici spun că totul a fost planificat dinainte, alții spun că a fost rezultatul unor decizii pripite luate de o regină temătoare și de un rege slab. Oricum ar fi, la câteva zile după nuntă, amiralul hughenot Coligny a fost împușcat și rănit în timp ce se plimba prin Paris.

Ecaterina, regina, și mai mulți consilieri l-au sfătuit pe tânărul fiu al Ecaterinei, regele Carol al IX-lea, spunându-i că el și țara erau în pericol. Aceștia au spus că hughenoții nu vor ierta niciodată tentativa de ucidere a amiralului lor. Potrivit consilierilor, singura șansă de a se salva era să îi ucidă pe toți liderii hughenoți, astfel încât aceștia și adepții lor să nu poată spera să câștige un nou război.

După ore întregi de presiuni intense, regele a cedat. Și masacrul a început. Amiralul Coligny a fost ucis primul, dar violențele din Paris s-au răspândit curând în întreaga țară. Cel puțin 70 000 de hughenoți au fost uciși.

Henric de Navarra a scăpat promițând să se convertească la catolicism, dar de îndată ce s-a aflat în siguranță în afara Parisului, a renunțat la promisiune. Douăzeci și unu de ani mai târziu, însă, doar religia sa protestantă mai stătea între el și revendicarea tronului. De data aceea a spus: „Parisul merită o liturghie”. Așa a fost încoronat Henric al IV-lea ca rege al Franței – un catolic la fel de sincer cum fusese și protestant.

Aplicație: Mai pot „oamenii normali” să trăiască în mod corect atunci când liderii lor nu o fac? Cât de important este exemplul liderilor? Proverbele 28:6,15,16; 29:12