[marți, 2 august] Puritanii din Anglia

În Anglia, unde regele pretindea că este capul bisericii, nu era posibil să existe o stare spirituală sănătoasă. Ca întotdeauna, existau unii oameni care încercau să asculte de Cuvântul lui Dumnezeu, iar alții care erau fericiți să urmeze ceea ce era mai popular.

Pe măsură ce lucrurile se înrăutățeau, cei care doreau să aducă biserica engleză în armonie cu Biblia au ajuns să fie cunoscuți sub numele de „puritani”, deoarece doreau să purifice biserica. Poate părea un nume onorabil, dar era un nume folosit pentru a-i lua în râs. Asta ne spune ceva despre gândirea oamenilor, nu-i așa? Citește 2 Cronici 36:14-16 .

În 1603, Anglia avea un nou rege, Iacob I. Puritanilor li s-a părut un moment bun să lucreze pentru a face biserica mai bună. Poate că regele avea să fie de acord cu preocupările lor.

În anul următor, liderii puritani au avut șansa lor. La o întâlnire specială cu regele Iacob, la Hampton Court, aceștia au prezentat o listă de probleme la care sperau să se gândească și să îi ajute să le rezolve. Aceasta a fost semnată de 1 000 de preoți puritani.

Printre preocupările pe care aceștia le-au exprimat se numărau: „semnul crucii” făcut la botez, folosirea verighetelor și purtarea de către slujitorii bisericii a unor haine ostentative, prea sofisticate.

Cu siguranță, această listă nu includea tot ceea ce unii puritani și-ar fi dorit. A fost doar un test pentru a vedea cât de deschis era cu adevărat regele.

Testul a fost un eșec. Iacob a respins totul. Dar, într-un fel, întâlnirea a fost un mare succes. Aproape ca o idee secundară, puritanii au sugerat ca regele să autorizeze o nouă traducere a Bibliei.

Regelui i-a plăcut ideea și, astfel, s-a născut „Versiunea autorizată” a Bibliei. În Anglia încă se mai numește așa. Milioane de alte persoane o numesc „Versiunea King James”.

Ca răspuns la ultima rugăciune a lui William Tyndale, aceea ca Dumnezeu să „deschidă ochii regelui Angliei”, cea mai mare parte a noii Biblii a reflectat lucrarea lui Tyndale.

Aplicație: Ce principii care se potrivesc acestei povestiri poți găsi în Eclesiastul 11:1-6