[duminică, 31 iulie] Hughenoții din Franța

Săptămâna trecută am văzut cum papalitatea a încercat să oprească Reforma. Am aflat despre iezuiți, Conciliul de la Trento și despre „Invincibila Armada” a Spaniei.

Acum trebuie să ne uităm la un al patrulea eveniment, mai rău decât oricare dintre celelalte. Masacrul din ziua Sfântului Bartolomeu arată rezultatele teribile care reies din combinarea intoleranței religioase cu ambițiile egoiste ale unor lideri neconvertiți.

În ciuda persecuțiilor frecvente, protestanții (numiți „hughenoți” în Franța) s-au înmulțit rapid. Adevărurile din Biblie pe care le răspândeau îi atrăgeau pe oamenii de bun-simț și, adesea, și pe cei care se pricepeau în afaceri. În scurt timp, hughenoții au ajuns destul de bogați și aveau adepți chiar și din rândurile nobilimii, din clasa superioară.

Deoarece banii și puterea atrag întotdeauna gelozia, nu a trecut mult timp până când au urmat violențele. Diferiți autori de istorie ne spun că la 1 martie 1562, mulți hughenoți și-au pierdut viața în orașul Vassy.

Din nefericire, în loc să se încreadă în Dumnezeu pentru a-i proteja, hughenoții au apelat la amiralul Coligny, un lider militar, pentru a-i apăra. În curând, și alte persoane din nobilime s-au alăturat cauzei lor. Printre aceștia se număra Henric de Navarra, din Casa de Bourbon. Mișcarea a luat amploare până când hughenoții au ajuns să numere aproximativ două milioane de oameni și să controleze șaizeci de orașe fortificate.

În 1567, a izbucnit un război între catolici și hughenoți. Când acesta s-a încheiat în cele din urmă, în 1570, regele Carol al IX-lea și mama sa, Ecaterina de Medici, au căutat o modalitate de a asigura pacea. Au decis să o căsătorească pe sora lui Carol, Margareta, în vârstă de 17 ani, cu Henric de Navarra, în vârstă de 17 ani.

Aplicație: Ce a spus Isus despre Împărăția Sa și despre cum trebuie protejată? Ioan 18:36