[joi, 28 iulie] Încercarea de a opri reforma

Trecuseră doar șaptesprezece ani de la cele 95 de teze ale lui Luther, în 1517, până la pretenția lui Henric de a fi capul bisericii din Anglia. Inutil să mai spunem că aceștia fuseseră ani foarte grei pentru Biserica Catolică.

Nemulțumindu-se să stea cu mâinile în sân și să-și piardă puterea, papalitatea a ripostat în toate modurile posibile. Trei dintre aceste modalități sunt deosebit de interesante. În primul rând, a fost înființarea ordinului iezuiților, în 1540. Cunoscut oficial sub numele de „Societatea lui Isus”, acest grup era complet dedicat creșterii puterii papei.

Acesta era celebrul lor motto: „Scopul scuză mijloacele”. Cu alte cuvinte, ei credeau că nu era nimic rău în a minți, a ucide sau a face orice alt păcat – atâta timp cât era pentru papă. Această idee malefică a dus la mii de planuri necinstite. Cea mai faimoasă dintre acestea a fost „Complotul prafului de pușcă”, o încercare de a arunca în aer Camerele Parlamentului englez, de a-l ucide pe rege și de a-l înlocui cu un catolic. Cu toate acestea, complotul a fost descoperit și oprit. Aniversarea sa, data de 5 noiembrie, este încă sărbătorită în Anglia.

Al doilea efort al papei de a recâștiga puterea a fost Conciliul de la Trento. Aici au avut loc o serie de întâlniri care s-au desfășurat din 1545 până în 1563. Întâlnirile vizau multe chestiuni, dar cea mai importantă a fost cum să oprească progresul Reformei. Din acest motiv, măsurile luate de acest conciliu sunt adesea numite „Contrareforma”.

Conciliul a decretat că nimeni nu poate înțelege Biblia fără să studieze și „tradiția” (istoria și învățăturile Bisericii Catolice). Susțineau că toți creștinii erau obligați să se închine sfinților și imaginilor, iar pe papă l-au proclamat vicar (reprezentant) al lui Hristos pe pământ.

O mare problemă cu care s-au confruntat a fost faptul că protestanții arătau că profețiile din Daniel și Apocalipsa condamnau Biserica Catolică – în special papalitatea însăși. Vom analiza din nou această chestiune peste câteva săptămâni.

Aplicație: Acestea nu au fost doar discuții de fațadă între papalitate și reformatorii protestanți. Oamenii erau uciși din cauza acestor lucruri. Care este reacția umană firească atunci când ești atacat? Care este răspunsul potrivit pentru un creștin? Care este diferența? Luca 22:47-53; Efeseni 6:10-18