[vineri, 29 iulie] „Invincibila Armada”
Biserica catolică pierduse controlul asupra unei mari părți din Germania, a unei părți din Elveția și a întregii Anglii. În mod firesc, au simțit că trebuie să facă ceva pentru a opri acest lucru. După formarea iezuiților și după Conciliul de la Trento, au mai făcut un efort major. Ideea era aceea de a face Anglia din nou catolică. Pentru a face acest lucru, au format „Invincibila Armada”, cea mai puternică flotă de nave de război cu pânze văzută vreodată. Aveau de gând să încerce să forțeze o țară întreagă să se supună religiei lor.
În 1588, 130 de nave spaniole cu 2 650 de tunuri, 8 000 de marinari și 20 000 de soldați urmau să se întâlnească cu alți 30 000 de soldați din Olanda și să atace coasta Angliei.
În mod uimitor, pregătirile pentru toate acestea au fost făcute în suficient secret, încât guvernul englez nu a luat în serios amenințarea decât cu câteva săptămâni înainte de atac.
Ajunși la momentul acela, nu mai puteau face prea multe decât să încerce să organizeze miliția neantrenată și navele comerciale care erau disponibile. Englezii aveau doar 34 de nave de război, toate mult mai mici decât uriașele galioane spaniole.
După toate aparențele, Anglia era condamnată. Dar Dumnezeu a spus „Nu!” Deși biserica engleză era departe de idealul lui Dumnezeu, El avea planuri pentru ea în anii următori și nu avea să permită ca ea să fie distrusă.
Povestea este una emoționantă. Furtuni, tunuri, corăbii în flăcări, îndemânare marinărească, curaj îndrăzneț, certuri mărunte, inadvertențe prostești și – peste toate – mâna Providenței, toate au jucat un rol. Când a fost gata, „Invincibila Armada” nu a avut întăriri, nu a încercat niciodată un atac pe coastă și a trebuit să ocolească toate insulele britanice înainte de a se întoarce în Spania.
Foarte puțini s-au și întors. Deoarece nu se pregătiseră pentru o astfel de călătorie, navele au rămas fără apă și fără hrană. Navigând pe o mare necunoscută, mulți au murit în naufragii pe coasta irlandeză. Din cei 30 000 care au plecat la război, aproape 20 000 nu s-au mai întors niciodată. Pentru a înrăutăți situația spaniolilor, când Papa Sixtus a văzut eșecul expediției, a refuzat să le plătească milionul de coroane (bani) pe care îl promisese. Anglia – deși era încă departe de a fi pură – cel puțin nu avea să devină catolică.
Aplicație: Privește cu atenție aceste texte și vezi ce spun ele despre țări și relația lor cu Dumnezeu. Psalmii 33:8-22