[miercuri, 27 iulie] Anglia și Henric al VIII-lea

În Anglia, activitatea Reformei a fost îngreunată de regele Henric al VIII-lea. Henric era căsătorit cu Ecaterina de Aragon, fiica regelui Ferdinand și a reginei Isabella a Spaniei. Ferdinand și Isabella fuseseră catolici fermi toată viața lor, iar Ecaterina a fost crescută în același mod.

După douăzeci și patru de ani de căsătorie, Henric și Ecaterina au avut o singură fiică și niciun fiu. Acest lucru era o problemă pentru Henric, deoarece își dorea un fiu care să devină rege după moartea sa.

Henric a decis că vrea o nouă soție, dar avea nevoie de permisiunea papei pentru a divorța de Ecaterina. Este posibil ca papa să fi vrut să îi împlinească cererea lui Henric, dar lucrurile se schimbaseră în Europa. O serie de dispute îl făcuseră pe împăratul Carol al V-lea să fie supărat pe papă. Era atât de supărat, încât îl luase pe papă în captivitate. Și ca lucrurile să fie și mai grave, Ecaterina, de care Henric voia să divorțeze, era mătușa lui Carol.

Bineînțeles că acest lucru l-a făcut pe papă să fie precaut în ceea ce o privea pe Ecaterina. În cele din urmă, Henric s-a săturat să aștepte permisiunea papei și, în 1534, a „adoptat” brusc adevărul Reformei, conform căruia papa nu era reprezentantul lui Dumnezeu și nici capul bisericii. Din nefericire, el era interesat de rezolvarea problemei sale, nu de adevăr. Așa că a făcut câteva schimbări ici și colo în ritualurile preoțești și s-a declarat capul Bisericii Angliei. Ce dezastru! Înainte de aceasta, nu a existat o astfel de biserică. Acum, toată lumea din Anglia aparținea automat Bisericii Angliei. Iar Henric și-a acordat singur permisiunea de a divorța de soția sa.

Aplicație: Care este reacția umană naturală atunci când vrem să facem ceva ce Legea lui Dumnezeu spune că este greșit? Marcu 7:5-13