[marți, 26 iulie] John Knox în Scoția

John Knox avea să fie marele reformator al Scoției, dar, la scurt timp după ce a devenit protestant, a fost capturat de catolicii francezi și a fost făcut sclav pe galera. În timpul celor 18 luni pe care le-a petrecut vâslind pe galeră, francezii au încercat să îl convertească. Odată, i-au dat o statuie a Fecioarei Maria și i-au spus să îi sărute picioarele. În schimb, Knox a aruncat-o în mare și a spus: „Să învețe să înoate!” Acest tip de comportament neînfricat a fost caracteristic lui Knox de-a lungul întregii sale vieți.

Timp de mulți ani, Knox a lucrat în principal la Geneva, în Elveția și la Frankfurt, în Germania. Dar Scoția era încă în inima sa. Faimoasa sa rugăciune a fost: „Doamne, dă-mi Scoția sau mor!”.

În 1559, a existat un moment foarte tensionat. Maria de Guise, o catolică puternică, domnea ca regentă a Scoției, deoarece tânăra ei fiică, Maria Stuart, regina Scoției, se afla în Franța. Se părea că va izbucni un război civil între catolici și protestanți, dar acest lucru a fost evitat când Maria de Guise a murit în 1560.

Fără monarh în țară, protestanții și-au consolidat poziția, astfel încât, înainte ca Maria, regina Scoției, să se întoarcă din Franța, parlamentul a făcut din protestantism religie națională. Maria, bineînțeles, nu a fost mulțumită. Regina și reformatorul au avut o serie de întrevederi față în față, în care Knox a dat dovadă de curajul său obișnuit.

La un moment dat, Knox a spus: „Așa cum religia dreaptă nu și-a luat forța originară și nici autoritatea de la prinții lumești, ci doar de la Dumnezeul etern, tot așa nici supușii [oamenii aflați sub autoritatea conducătoare] nu sunt obligați să-și încadreze religia în poftele prinților lor. Căci de multe ori prinții sunt cei mai ignoranți dintre toți ceilalți în ceea ce privește adevărata religie a lui Dumnezeu. (…) Dacă toată sămânța lui Avraam ar fi fost de religia lui Faraon, ai cărui supuși au fost multă vreme, vă rog, doamnă, ce religie ar fi existat în lume? (…) Și astfel, doamnă, puteți să vă dați seama că supușii nu sunt legați de religia prinților lor, … [totuși] li se poruncește să le dea ascultare.”

În fața curajului său, Maria a spus: „Mă tem de rugăciunile lui John Knox mai mult decât de toate armatele adunate ale Europei”.

Aplicație: Care este secretul adevăratului curaj? 2 Timotei 1:7; 1 Ioan 4:18