[luni, 25 iulie] Jean Calvin la Geneva

Pe măsură ce Reforma a luat amploare, evenimentele și problemele au devenit din ce în ce mai complicate. Există mult prea multe povestiri bune din acești ani pentru a le include pe toate în studiul nostru, dar vom arunca o privire rapidă asupra unora dintre cele mai importante.

Jean Calvin s-a format mai întâi ca preot, iar apoi ca avocat. Dar, prin mărturia unui martir protestant, a renunțat la tot ceea ce știa, pentru a împărtăși adevărul pe care l-a găsit în Biblie. La fel ca Luther și Zwingli, Calvin a avut multe de „dezvățat”. Am putea să ne uităm la oricare dintre acești trei și să vedem greșelile pe care le-au făcut, dar îi putem învinovăți? Unele lucruri care sunt clare pentru noi acum nu păreau la fel pe atunci.

William Farel, care se mutase la Geneva, în Elveția, după ce lucrase cu Lefevre în Franța, l-a invitat pe Calvin să i se alăture în 1536. Deși Geneva era oficial protestantă, oamenii nu-și schimbaseră obiceiurile greșite pe care și le făcuseră fiind catolici. Farel și Calvin au căutat să facă din religie o parte practică din viața de zi cu zi a oamenilor. Citește Matei 7:21; Iacov 2:14-18

La început, acest lucru nu a fost prea apreciat, iar cei doi reformatori au fost nevoiți să părăsească orașul. Dar când presiunea și amenințările catolice au crescut, locuitorii din Geneva i-au invitat înapoi. Timp de 23 de ani, Calvin a căutat să facă din Geneva un adevărat „oraș creștin”. Scrierile lui Calvin reflectau pregătirea sa ca avocat și erau mult mai organizate decât ale oricărui alt reformator. Cea mai importantă carte a sa, Învățătura religiei creștine, este studiată și astăzi.

În acea perioadă, Geneva a fost un oraș important pentru Reformă. A fost un refugiu pentru sute de protestanți care au fugit din alte țări. La un moment dat, mai mult de două sute de protestanți englezi trăiau la Geneva din cauza persecuțiilor din Anglia. De asemenea, a pregătit sute de misionari. Cei mai mulți au lucrat în Franța, dar unii au mers până în Brazilia.

Aplicație: Nu este puțin ciudat faptul că, adesea, oamenii dau mai multă mărturie atunci când sunt persecutați? De ce crezi că se întâmplă acest lucru? Faptele apostolilor 8:1,4; 11:19-21