[miercuri, 20 iulie] Anabaptiștii

Noul grup din Zollikon a fost numit o biserică a credincioșilor. Doar cei care simțeau că Dumnezeu îi cheamă să se alăture bisericii erau membri.

Și, din moment ce se alăturau unei biserici, o făceau prin botez, așa cum Isus le spusese urmașilor Săi să facă. Faptele apostolilor 2:38-41

Vestea despre biserica credincioșilor a fost curând transmisă la Zürich, dar nu a fost bine primită. Consiliul a spus că întreaga idee era erezie. Faptul că aceia înființaseră o biserică a credincioșilor făcea să pară că în biserica lor erau necredincioși. Cum îndrăzneau ei!

Era adevărat, desigur, că fiecare bețiv, hoț, mincinos, ucigaș și blasfemiator din Zürich era membru al bisericii oficiale. Dar așa fusese dintotdeauna. Nu puteau face nimic în privința asta.

Pentru că toată lumea din țară fusese botezată în copilărie prin stropire, credincioșii din Zollikon au fost numiți „ana-baptiști”, ceea ce înseamna „rebotezați”. Iar faptul că ei îi rebotezau pe oameni făcea să pară că botezul pe care toți îl primiseră când erau copii nu era suficient de bun.

Mai rău decât atât, ceea ce făceau ei crea o biserică care nu era controlată de guvern. Dusă la concluzia sa logică, această idee avea să submineze biserica oficială și puterea consiliului.

Consiliul a considerat că una era ca Zürich-ul să părăsească Biserica Catolică, dar cu totul altceva ca anabaptiștii să părăsească biserica din Zürich. La urma urmei, biserica din Zürich credea că a lăsat în urmă eroarea și că învață adevărul. Ei credeau că oricine părăsea biserica lor, părăsea adevărul. Trebuiau opriți.

Iar membrii consiliului au încercat să-i oprească. Împreună cu biserica, au făcut tot ce au putut. În anii care au urmat, au folosit amenzile, închisoarea, biciuirea și – „pentru că acestora care se rebotează le place atât de mult apa”– chiar îi înecau pe oameni pentru a încerca să-i împiedice să facă ceea ce credeau că este corect.

Aplicație: Ce a făcut Isus când oamenii au ales să nu-L urmeze? Ioan 6:66,67 Ce a spus Isus că era necesar să facă cineva înainte să-L urmeze? Marcu 8:34,35