[joi, 14 iulie] Biblia în Franța

În Franța, Scripturile au fost puse la dispoziția poporului de către Jacques Lefèvre, profesor la Universitatea din Paris și catolic devotat. În timp ce scria o carte despre sfinții pe care îi venerase toată viața, s-a întâmplat să se uite în Biblie pentru a vedea dacă aceasta mai avea ceva de spus despre sfinți.

Spre surprinderea sa, a descoperit că sfinții din Biblie erau oameni care au învins păcatul prin credința în Isus, așa cum poate face oricare dintre noi. Proiectul său de scriere a fost abandonat, iar el a început să studieze Scripturile ca niciodată înainte. În acest proces, a descoperit adevărul simplu al mântuirii prin credința în Hristos și în sacrificiul Său uimitor.

Bineînțeles, Lefèvre a recunoscut imediat nevoia de a avea Biblia în limba comună a oamenilor și a început să facă o traducere. Între timp, la universitate, prelegerile sale i-au determinat pe unii dintre studenții săi să accepte adevărul biblic. Cel mai faimos dintre aceștia a fost William Farel.

Ca și profesorul său, Farel era un catolic strict, dar în Cuvântul lui Dumnezeu a recunoscut o autoritate mai presus de biserică. Acum, în loc să fie loial papei, el a devenit loial lui Isus Hristos. Odată convertit, a devenit imediat misionar.

Ce face ca Biblia să fie diferită de alte cărți? 1 Tesaloniceni 2:13

Mulți au devenit credincioși prin influența lui Farel, inclusiv sora regelui, un număr de profesori talentați și episcopul de Meux. Pentru o vreme, Farel și episcopul au avut libertatea de a răspândi în tot districtul traducerea recentă a Noului Testament în franceză, a lui Lefèvre. Acest lucru i-a determinat pe mulți dintre oamenii de rând să părăsească tavernele și să se adune pentru a asculta și studia Biblia și pentru a se bucura de adevărurile ei.

Dar persecuția a venit repede. Din păcate, episcopul nu a reușit să susțină adevărul atunci când a fost amenințat; dar cei mai mulți dintre cei care au învățat adevărul de la el s-au încrezut în Dumnezeu și în Cuvântul Său. Prin persecuție și moarte, ei au fost martori pentru mii de oameni care poate că nu ar fi auzit niciodată adevărul biblic.

Aplicație: Care este pericolul de a urma o persoană, în loc de a-l urma pe Dumnezeu? 1 Corinteni 3:4-7